Frankrijk, België, Nederland en Duitsland op de Terra Madre Salone del Gusto

23 Aug 2022 | Dutch

Turijn, Italië, 22-26 september

Haal je persaccreditatie hier

De 14e editie van de Terra Madre Salone del Gusto wordt gehouden in Turijn van 22-26 september 2022. Terra Madre, de grootste bijeenkomst van het Slow Food-netwerk, richt zicht op het ontwerpen van een andere toekomst voor voedsel. Een toekomst die vorm krijgt in de dagelijkse keuzes van personen, in de gezamenlijke inspanningen van gemeenschappen en in het beleid van zowel openbare als privé-instellingen. Meer dan 3000 afgevaardigden uit 130 landen en meer dan 700 exposanten zullen deelnemen aan het evenement.

De Slow Food-delegatie uit Frankrijk, België, Nederland en Duitsland bestaat uit ongeveer 128 mensen. Nederland is het meest vertegenwoordigde land uit deze regio, met 56 afgevaardigden die dit jaar naar Turijn komen, gevolgd door Duitsland met 46 personen. Er komen 21 afgevaardigden uit Frankrijk en 5 uit België. Al deze personen zijn zeer actief in hun land en brengen hun kennis voor de educatieve activiteiten van de RegenerActions en hun kookkunsten voor de Keuken van Terra Madre naar Turijn.

Frankrijk, Nederland en Duitsland zullen ook aanwezig zijn op de Markt van Terra Madre met hun producten en producenten. Er zullen twee Franse producenten zijn: de wijnmaker Earl des deux Vallées uit Sion en Guayapi uit Parijs, die traditionele planten verkoopt uit hun landen van herkomst, zoals Sri Lanka en Amazonië. Ook Antonia’s Mosterd & Delicatessen zal aanwezig zijn op de Markt van Terra Madre, een kleine ambachtelijke mosterdfabriek uit Heeten in Nederland, de Traditionele Vissers van de Waddenzee en een nieuw Slow Food Presidium, een Nederlandse Eau de Vie. Duitsland wordt vertegenwoordigd door Talenteco Gmbh, gevestigd in Berlijn, groene partner van Terra Madre Salone del Gusto, en Kulmbacher, een brouwerij uit Kulmbach.

Slow Food France neemt met veel activiteiten deel aan de Terra Madre Salone del Gusto, zoals de presentatie van de projecten over Slow Bread, de École Comestible en de Fromages Naturels de France.

Op vrijdag 23 september om 17.30 uur zal in de Kyoto Hall Larissa Mies Bombardi, een Braziliaanse professor die op dit moment in België woont, één van de sprekers van de conferentie Loving the Earth zijn, samen met de Franse analist Virginie Raisson-Victor. Ze zullen het hebben over de goede werkwijzen die we kunnen gebruiken om het land en het water te beheren en samen te leven met alle andere levende wezens op deze planeet.

Op zondag 25 september om 11.00 uur zal Luis Barraud, adviseur in ecologische en agro-ecologische overgang, deelnemen aan het forum There is no alternative to agroecology in de Gino Strada Arena. Diezelfde dag om 16.30 uur delen Ernst Hart, Maria Geuze en Dominic Van Asseldonk, van Slow Food Nederland, hun ervaring met het pleiten voor een beter voedselbeleid in de workshop belangenbehartiging The Slow Food Youth Academy: Solutions in Common bij Youth Tourism Agriculture. Ze zullen in gesprek gaan met David Peacock en Janina Marie Renée Hielscher, die hun ervaring met het lokale voedselbeleid in Duitsland in zullen brengen.

Het is ook mogelijk om wijnen te proeven uit de Franse Elzas en de Duitse Moezel tijdens de Taste Workshop No Borders Wine in de Punt e Mes Hall (Eataly Lingotto) en Beaufort tijdens de Frontier Cheese Taste Workshop in de Wine Room (Parco Dora). Daarnaast neemt om 17.30 uur in de Kyoto Hal Serge Latouche, een Franse econoom, filosoof en promotor van ontgroeiing, deel aan de conferentie The Right To Food: Fighting For Social And Environmental Justice over het voedselsysteem.

Op maandag 26 september om 11.00 uur tijdens de RegenerActions educatieve activiteit Raising the Bar, zullen de ambachtelijke cosmetica-makers Leanne en Sylvain van het Slow Food Béarn Convivium in Frankrijk de deelnemers leren hoe je thuis zeep kunt maken door oliën, aromatische kruiden en zaken die als afval worden beschouwd (dierlijke vetten) te transformeren volgens oude recepten. Om 13.00 uur is Roquefort de hoofdpersoon van de Taste Workshop Dangerous Liaisons: Vermouth And Aged Cheese in de UniCredit Room 1.

Maak kennis met de afgevaardigden

Naast het officiële programma zullen er veel afgevaardigden uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aanwezig zijn op de Terra Madre Salone del Gusto:

België

 • Uit België heten we Jean Trésor Mukanga Dyasakoyi welkom, de woordvoerder van de Belgische Slow Food-gemeenschap, die deel uitmaakt van het Slow Food Youth Network. Hij is ook woordvoerder van het Convivium Promotion, Protection et régénération de la Tshuapa et de la Tshopo van de Republiek Congo.

Frankrijk

 • Bastien Beaufort, coördinator van Slow Food Youth Network in Frankrijk, zal de organisatie in Turijn vertegenwoordigen met de food activiste Maya Brantzega en de adviseur in ecologische en agro-ecologische overgang Luis Barraud.

 • De food activist Christian Connaulte en de onderzoeker Pierre Mollo zullen hun ervaring met het Slow Fish-network in Frankrijk naar Turijn brengen.

 • Claude Ravel is een Franse food activiste en oprichtster van het kruidenierswinkelinitiatief From the Land to the Roots of Food, dat als doel heeft om producten van de Slow Food Ark of Taste te vertegenwoordigen en te distribueren. Ze organiseert ook evenementen en bewustmakende sessies over goede, schone en eerlijke producten in de Guayapi showroom.

 • Amadou Cisse van het Indigenous Peoples Network en Migrants Network in Frankrijk.

 • Sommige producenten van het Slow Food Presidium Brousse du Rove zullen in Turijn zijn voor de Terra Madre Salone del Gusto. Ze hebben onlangs na diverse jaren de AOP-certificering gekregen dankzij de ondersteuning van Slow Food.

Duitsland

 • Turijn zal 26 personen ontvangen die deel uitmaken van de Duitse vereniging van het Slow Food Youth Network.

 • Cecilia Antoni is een blogger en vertegenwoordiger van Slow Beans in Duitsland. Ze heeft de blog Bean Beat opgericht, waar ze recepten met erwten, bonen en andere peulvruchten publiceert, en ze heeft de online winkel Bohnikat gecreëerd.

 • Vod-Anaclet Onyumbe is hoofd-coördinator van het Indigenous Peoples Network in Duitsland. Hij zal in Turijn zijn met de agronoom Ramin Nabizadah, die deel uitmaakt van het Indigenous Peoples Network en het Migrants Network, en de medisch technicus Nasar Ahmad Barakzaie van het Migrants Network.

 • Lena Bächer, lid van het German Slow Food Youth Network, maakt deel uit van Slow Fish. Ze zit nu in een programma voor M.Sc. Fish Biology, Fisheries and Aquaculture, eerst aan de Universiteit van Zuid-Bohemen en Budweis, nu de HU Berlin. Ze schrijft voor het vaktijdschrift “Fischer & Teichwirt”.

Nederland

 • Marrit Kyung Ok Schakel is een biologische teler uit Hoogmade in Nederland die deel uitmaakt van het Migrants Network.

 • Jur Jacobs, Annemarie Snoek en Barbara Simone Rodenburg zijn de drie vertegenwoordigers van het Nederlandse Slow Fish-network. Ze ondersteunen en promoten vissen op kleine schaal, creëren een netwerk tussen vissers en weten de rijkdommen van Nederland te waarderen.

 • Ernst Hart is een bestuurslid van Slow Food Nederland en maakt deel uit van de Slow Wine Coalition.

 • 23 leden van Slow Food Youth Network uit Nederland zullen in Turijn aanwezig zijn.

Hier vindt u het volledige programma van het evenement.

Terra Madre Salone del Gusto wordt georganiseerd door Slow Food, Regio Piemonte en de stad Turijn. Het evenement is mogelijk gemaakt door de steun van bedrijven die geloven in de waarden en doelstellingen van het evenement, waaronder de Hoofdpartners: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua en UniCredit; Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter