“De zee: een gemeenschappelijk goed” is het thema van Slow Fish 2019 in Genua

19 Mar 2019 | Dutch

Het programma van het evenement staat nu online op: https://slowfish.slowfood.it/en/

De negende editie van Slow Fish – het internationale evenement dat focust op de wereld van vis en mariene ecosystemen georganiseerd door Slow Food en de Regio Ligurië – gaat door in de Porto Antico te Genua in Italië van 9 tot 12 mei 2019.

Het thema van deze editie is De zee: een gemeenschappelijk goed. De zee is een bron van voedsel en natuurlijke grondstoffen, het is een transportmiddel en een bron van energie, het slaat CO2 op en geeft zuurstof af, en het biedt werkgelegenheid. Meer dan 60 miljoen mensen over de hele wereld werken in de visserijsector, maar jammer genoeg wordt de zee al te vaak beschouwd als een voor de hand liggende rijkdom. De tijd is aangebroken voor eenieder van ons om in te grijpen, om de zee voor de toekomstige generaties te beschermen.

De grootste uitdagingen waarmee de zee geconfronteerd wordt, zijn de verandering van het klimaat en de gevolgen daarvan voor de zee, vervuiling door plastic, microplastic en andere chemische stoffen, de schade veroorzaakt door menselijke activiteiten in de kustgebieden en natuurlijke habitats, overbevissing waardoor bepaalde vissoorten met uitsterven worden bedreigd, zoals de blauwvintonijn, en de rol van vrouwen in de visserijen. Al deze thema’s vormen het uitgangspunt voor de debatten van Slow Fish, om het publiek concrete antwoorden te bieden op vragen zoals: welke acties kan men in het dagelijkse leven nemen om deze problemen tegen te gaan, welke soorten eten we best in functie van het seizoen, welke soorten zijn gezonder en smakelijker voor ons, en hoe kunnen we die klaarmaken.

100 internationale afgevaardigden vertegenwoordigen de landen van de Middellandse Zee (Italië, Frankrijk, Malta, Marokko, Spanje, Tunesië en Turkije), Centraal- en Latijns-Amerika (Colombia, Ecuador, Mexico), Japan, Rusland, Zuid-Korea, België, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika. Het zijn vissers en vertegenwoordigers van handelsverenigingen en plaatselijke overheden, onderzoekers en koks, experts en ambassadeurs: de aandeelhouders van de zee.

Op Slow Fish zullen vele, interessante curiositeiten en verhalen te beleven zijn, zoals de “erfgenamen van de zeemeerminnen” uit Zuid-Korea – vrouwen die 15 tot 20 meter diep duiken om te vissen en meer dan twee minuten hun adem inhouden, of de Turkse afgevaardigden van Gökova Bay, die een voedingsfestival organiseren in het teken van invasieve soorten die leidden tot een toename van de inkomsten van viscoöperatieven van bijna 200%.

De Slow Fish Arena vormt het hart van het debat van deze editie. Hier kunnen afgevaardigden de bezoekers hun werk en hun goede praktijken toelichten. Italiaanse en internationale koks houden verschillende Dinner Dates, terwijl de Taste Workshops thema’s en producten verder uitdiepen. Casa Slow Food wordt het toneel van een interactief pad met informatie over de biodiversiteit in zee, over onze voedingskeuzes en over klimaatverandering, met als titel Fish ‘n Tips en diverse Cooking Schools met de koks van de Slow Food Alliantie. Op de Markt vindt u producenten en een heuse Keuken, waar elke dag snelle en gevarieerde gerechten worden klaargemaakt. Afspraak op de Piazza delle Feste voor de Fucina Pizza & Pane en de Enoteca. De bezoekers kunnen kennismaken met smakelijke specialiteiten in de zone Street Food & Food Trucks, waar ze ook kunnen genieten van een selectie ambachtelijk gebrouwen bieren.

Surf regelmatig eens naar de website Slow Fish 2019, waar alle laatste nieuwtjes online te vinden zijn, op: https://slowfish.slowfood.it/en/

U kunt hier persaccreditatie aanvragen.

Voor meer info neemt u contact op via:

Internationale persdienst Slow Food: Paola Nano en Giulia Capaldi

[email protected] – Gsm: +39 329 8321285

Regio Ligurië: Jessica Nicolini

[email protected] – Mob: +39 340 3964399

Slow Food is een wereldwijde basisorganisatie die streeft naar een wereld waar iedereen toegang heeft tot voedsel dat goed voor hen is, goed voor de mensen die dit voedsel kweken en goed voor de planeet. Slow Food engageert meer dan een miljoen activisten, koks, experts, jongeren, landbouwers, vissers en geleerden in meer dan 160 landen.

 

Slow Fish. Tijdens Slow Fish, dat elke twee jaar in Genua (Italië) wordt gehouden, komen geleerden, onderzoekers, kleinschalige vissers, vertegenwoordigers van overheidsinstanties en geïnteresseerden bijeen om te praten over duurzame visserij en productie, verantwoorde visconsumptie en de gezondheid van mariene en zoetwaterecosystemen. Een grote markt, conferenties, bijeenkomsten, workshops en proefsessies maken van Slow Fish een uniek evenement, volledig gewijd aan de wereld van vis. Het evenement wordt elke twee jaar gehouden, in de oneven jaartallen. Slow Fish is een evenement georganiseerd door Slow Food en de Regio Ligurië, onder het mecenaat van de Stad Genua en het Italiaanse Ministerie voor bescherming van het Milieu, het Land en de Zee, met de steun van de Kamer van Koophandel van Genua en deelname van MIPAAF (Italiaans Ministerie voor landbouw-, voedings- en bosbouwbeleid). Het evenement is mede mogelijk dankzij de vele sponsors, waaronder ook de officiële partners: Agugiaro & Figna Molini, BBBell, Iren, Pastificio di Martino, Quality Beer Academy, Unicredit.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter