De stem van Inheemse bevolkingen, Migranten en de Jeugd tijdens Terra Madre Salone del Gusto

02 Aug 2018 | Dutch

Georganiseerd door Slow Food, in samenwerking met de regio Piemonte en de stad Turijn, Terra Madre Salone del Gusto, het belangrijkste internationale evenement gewijd aan de voedselcultuur, vindt plaats te Turijn, Italië, van 20 t/m 24 september, 2018. Meer dan 5.000 afgevaardigden uit 140 landen, meer dan 800 exposanten, 300 Slow Food Presidia, en 500 voedselgemeenschappen Terra Madre komen in Turijn bijeen.

Food for Change is het hoofdthema van deze 12e editie van het evenement: meer dan ooit wordt gefocust op de mens en op de manier waarop wij allemaal kunnen bijdragen aan verandering. De Terra Madre Arena, mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van IFAD (International Fund for Agricultural Development), is een van de hoogtepunten.

De Terra Madre Arena is het podium voor het samenkomen van de verschillende netwerken van Slow Food en voor het uitdiepen van de cruciale vraagstukken die de internationale organisatie al jarenlang bestudeert. Meer dan 50 evenementen zullen tijdens de 5 dagen in de Arena plaatsvinden.

Inheemse bevolkingen

Inheemse bevolkingen zijn ‘s werelds belangrijkste bewaarders van biodiversiteit: Zevenenzestig procent van de agrobiodiversiteit van de planeet is geconcentreerd op hun land. Dat betekent dat de ondersteuning van inheemse gemeenschappen en hun traditionele voedselsystemen een cruciaal aspect is voor het behoud van ‘s werelds biodiversiteit. Hun, vaak ondergewaardeerde, kennis is essentieel voor het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, voedselonzekerheid en -ongelijkheid. Terra Madre Salone del Gusto zal profiteren van de aanwezigheid van meer dan 300 inheemse afgevaardigden uit meer dan 60 landen. In de Arena zullen de door het netwerk Indigenous Terra Madre (ITM) georganiseerde forums de dringende noodzaak onderstrepen voor het bevorderen en beschermen van de voedselproductiesystemen van inheemse volkeren, met de waardering van hun holistische benadering en de versterking van de banden met de gehele organisatie van Slow Food. Evenementen en conferenties zullen zich concentreren op 4 hoofdthema’s: de vrouw als instrument voor verandering, landrechten, de inheemse jeugd als motor achter verandering, en inheemse chefs. Op 20 september zal het inheemse netwerk zijn programma openen met een traditionele cermonie en worden bestuur, strategie en resultaten van het netwerk van de afgelopen 2 jaar gepresenteerd, om het delen van ideeën en de discussie over latere evenementen te bevorderen. Nicolas Mukumo Mushumbi (uit de Democratische Republiek Congo) en Denisa Livingston (uit de Verenigde Staten), beiden internationale raadsleden voor het inheemse netwerk, zullen aan het evenement deelnemen. Klik hier voor een overzicht van het gehele programma.

Migranten

Migratie is een van de centrale thema’s binnen de Terra Madre Arena. Een delegatie van meer dan 200 migranten uit 33 verschillende landen zullen aanwezig zijn en zullen vele kwesties bespreken in de Arena, zoals klimaatmigratie, moderne vormen van slavernij, de rol van migranten in de internationale ontwikkeling, en voedsel als drager voor sociale integratie. Het herstel van oude tradities, betrekkingen die in het teken staan van samenwerking, het delen van kennis en participatie zijn de strategische elementen voor het bouwen van robuuste migrantengemeenschappen in Italië, Europa en de rest van de wereld en voor het verschuiven van de maatschappelijke perceptie van migranten, zodat ze niet langer beschouwd worden als slachtoffers, maar als bemiddelaars voor verandering. Recepten voor dialoog (23 september om 18:00 – Torino Lingotto Fiere), een gezamenlijk initiatief van LVIA, Slow Food, Renken, Colibrì, Panafricando, Asbarl, de regio Piemonte en de stad Turijn, gefinancierd door het Italiaanse Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking (AICS), is een voorbeeld. Deze onderwerpen komen ook aan de orde tijdens het Internationale Festival van de Mediterrane Keuken, dat tijdens Terra Madre Salone del Gusto plaats zal vinden tussen de Arena en de wijk San Salvario in Turijn. Bekken van biodiversiteit, culturen en recepten, de zogenaamde Mare Nostrum (20 september om 16:00 – Torino Lingotto Fiere) zal in al zijn rijkdom gevierd worden voor het bevorderen van een nieuw model van mediterrane ontwikkeling en verwelkoming. Klik hier voor een overzicht van het gehele programma.

Jeugd

Tot op dit moment hebben ongeveer 600 jonge afgevaardigden uit ongeveer 100 verschillende landen een vlucht naar Turijn geboekt, en de komende weken zullen er nog veel meer zijn. Tien jonge afgevaardigden hebben besloten om deel te nemen aan een geweldige reis, de Giro di SFYN, vernoemd naar de beroemde ronde van Italië. Ze vertrekken op 7 september per fiets uit Nederland en doorkruisen 9 landen in 11 dagen tijdens deze reis van 1.250 kilometer (met een totaal hoogteverschil van 10.000 meter ), om Turijn op tijd te bereiken voor de Terra Madre Salone del Gusto. Onderweg zullen ze plaatselijke producenten en leden van het netwerk bezoeken, en de filosofie van goed, schoon en eerlijk voedsel verspreiden. Valentina Gritti, de internationale coördinator van het Slow Food Youth Network, zegt, « We hebben besloten voor de Giro di SFYN omdat we buiten de ons opgelegde grenzen wensen te denken: Fietsen maakt dat men de afstand en de ruimte tussen plaatsen opnieuw overweegt. En natuurlijk willen we ook een signaal geven, omdat vliegen een niet-duurzame manier van reizen is en omdat we het milieu belangrijk vinden: alternatieven zijn, doorgaans, mogelijk. » Eenmaal in Turijn, ontmoeten alle jonge afgevaardigden elkaar in de ruimte gewijd aan het Slow Food Youth Network (SFYN) om te praten over verschillende kwesties, om te leren, goede praktijken te delen, om te netwerken en bovenal om samen plezier te maken. Verbondenheid en empowerment zijn de rode draden van alle activiteiten, waaronder onder andere workshops, rondetafelgeprekken en conferenties. Beginnend met een dagelijkse yogasessie ‘s ochtends, is het programma (hier beschikbaar) werkelijk zeer rijk. Naast de evenementen in de omgeving van de Arena, worden enkele van de activiteiten van het SFYN georganiseerd in de stand van de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen.

De thematische forums van Terra Madre worden gepresenteerd door afgevaardigden van het netwerk en zijn openbaar, zolang er stoelen beschikbaar zijn.

Persbureau Terra Madre Salone del Gusto 2018

Slow Food, +39 329 83 212 85 [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Regio Piemonte, +39 011 432 2549 – [email protected]

Stad Turijn, +39 011 011 21976 – +39 342 1100131 – [email protected]

Klik hier voor het aanvragen van persaccreditatie.

Terra Madre Salone del Gusto is een evenement georganiseerd door de stad Turijn, Slow Food en de regio Piemonte, in samenwerking met MIPAAF (Italiaanse Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid). Dit is mogelijk dankzij de vele sponsors, waaronder de Officiële Partners, GLEvents-Lingotto Fiere, IREN, Lavazza, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino en Quality Beer Academy; met de steun van Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT-Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte, en Coldiretti; en met de bijdrage van IFAD, de Europese Unie, de TCF Foundation, en CIA (Confederazione Italiana Agricoltori).

Slow Food is een wereldwijde basisorganisatie die een wereld beoogt waarin alle personen toegang hebben tot en kunnen genieten van voedsel dat goed is voor hen, goed voor de degenen die het verbouwen en goed voor de planeet. Bij Slow Food zijn, in meer dan 160 landen, meer dan één miljoen activisten, chef-koks, deskundigen, jongeren, boeren, vissers en acad.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter