De rauwmelkse kaas Herve word bedreigd door het FAVV

13 May 2015 | Flemish

Producenten van lokale voeding botsen vaak op tegen de strenge eisen die ongehoorde investeringen opleggen, investeringen die alleen grote industriële producenten zich kunnen permitteren.

José Munnix, de laatste hoeve-kaasmaker van de rauwmelkse kaas Herveen producent van het Slow Food Presidium, werd bevolen door het FAVV om niet langer zijn kaas te produceren en te verkopen, zelfs al heeft hij op heden geen schriftelijk bevel ontvangen. Het FAVV heeft afgelopen zaterdag ook gewaarschuwd dat ze zouden kunnen tussenkomen door heel zijn productie te vernietigen en de rijpingskelder te sluiten. Het is voorlopig nog onduidelijk wat de uiteindelijke beslissing van het FAVV zal zijn.

Met behoud van de minimumnormen waaraan alle producenten moeten voldoen en van de richtlijnen voor een correcte hygiëne, roept Slow Food de nationale, regionale of lokale autoriteiten op om gebruik te maken van de flexibiliteitsmaatregelen die voorzien zijn door de Europese wetgeving in zake voedselhygiëne.

Het Slow Food Convivium van Liège heeft een bijeenkomst georganiseerd met artisanale producenten en kaasrijpers in Ciney, komende donderdag 14 mei. Deze vergadering vindt plaats in het kader van het “Salon du Fromage et des Produits laitiers de Ciney” en speelt een belangrijke rol in de voorbereiding voor de tweede ontmoeting tussen producenten, kaasrijpers and het FAVV.

Voor meer informatie, contacteer het persbureau van Slow Food International

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food telt miljoenen geëngageerde mensen die gepassioneerd zijn door lekkere, pure en eerlijke voeding. Het zijn koks, jongeren, activisten, landbouwers, vissers, experts en academici, verspreid over 150 landen. Het netwerk telt meer dan 100.000 Slow Food leden in 1.500 lokale afdelingen (convivia) wereldwijd. Zij dragen bij met hun lidmaatschap en organiseren events en campagnes. Daarnaast zijn er 2.000 Terra Madre voedselgemeenschappen die op kleine schaal duurzame en kwaliteitsvolle voeding produceren.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter