De “Belgian Beat” komt naar Terra Madre Salone del Gusto 2016

07 Jul 2016 | Flemish

Een Belgische delegatie bereidt zich voor om deel te nemen aan Terra Madre Salone del Gusto in Turijn (Italië), van 22 tot en met 26 september 2016.

Terra Madre Salone del Gusto, het belangrijkste internationale evenement gewijd aan de cultuur van voeding, wordt georganiseerd door Slow Food, de regio Piemonte en de stad Turijn, en is dit jaar aan zijn 11de editie toe. Meer dan 800 exposanten, 5000 gedelegeerden afkomstig uit 160 landen, 300 Slow Food Presidia en 500 Terra Madre voedselgemeenschappen zullen deelnemen aan dit evenement.

De Belgische Slow Food delegatie die dit jaar zal deelnemen aan Terra Madre Salone del Gusto 2016 omvat producenten, landbouwers, filmmakers, studenten en personen die zich inzetten voor Loving the Earth en voor het brengen van een positieve verandering in ons voedingssysteem. Graag stellen we een aantal van hen voor:

  • Patrick Böttcher, vertegenwoordiger van de Belgische Slow Food Chef’s Alliance en organisator van het jaarlijkse evenement Vini Birre Ribelli, waaraan meer dan 140 wijnboeren en bierbrouwers deelnamen in de editie van afgelopen jaar (2015).
  • Alice Codsi, vertegenwoordigster van het Brusselse Slow Food Youth Network en oprichtster van de Belgische Disco Soupe. Ze werkt ook voor het Food Surplus Entrepreneurs Network.
  • Filip de Bodt van Climaxi, een NGO die werkt rond de klimaatsverandering, duurzame visserijen en sociale rechtvaardigheid. Hij is de auteur van twee documentaires genaamd “Fish and Run” (beschikbaar in het Nederlands en Engels), die allebei de thema’s van duurzame visserijen en lokale vissersgemeenschappen uitspitten. Hij werkt momenteel aan een nieuwe documentaire rond de Europese voedings-, visserij- en landbouwpolitiek.
  • Alisson Duprez, vertegenwoordigster van Zero Waste Belgium, een lokale vereniging rond het vermijden en verminderen van afvalproductie in België.
  • Françoise Leblanc, kweker van de Ardense Kip, een ras die deel uitmaakt van de Slow Food Ark van de Smaak.
  • Philippe Lurquin, imker en één van de oprichters van het startklare Slow Food Presidium van de Belgische Zwarte Honingbij, een inheems en zeer weerstanding ras van de Europese honingbij die zich mettertijd heeft aangepast aan het lokale klimaat en flora.

Daarnaast zijn ook twee Belgische chefs uitgenodigd om deel te nemen aan de Chefs’ Alliance Kitchen en aan de Terra Madre Kitchen. Hier zullen topchefs originele creaties bereiden met producten van de Slow Food Presidia en kunnen bezoekers hun technieken leren en het beste van de internationale gastronomische cultuur ontdekken. De namen van de chefs zullen hier gepubliceerd worden: www.salonedelgusto.com/en/#eventi

Vergeet niet om af en toe een kijkje te nemen op de website, aangezien deze continue geüpdatet wordt met alle geplande evenementen.

Terra Madre Forums – Het Kasteel van Valentino en Torino Esposizioni

Het evenementen programma omvat 40 Terra Madre Forums, bedoeld als een plaats voor het delen en uitwisselen van ideeën, projecten, etc. tussen Terra Madre delegaties, waaraan ook het publiek kan deelnemen. Een rijk aanbod aan onderwerpen zal hier worden besproken, zoals de milieubelasting van vleesconsumptie, het gebrek aan drinkbaar water, de gevolgen van monoculturen en transgene landbouw, de waardeketens van koffie en cacao, de sectoren van olie, kazen en rauwe melk.

Nick Jacobs van IPES food – het Brusselse International Panel of Experts on Sustainable Food Systems – zal spreken tijdens het forum Shortening the value chain, rond alternatieve distributiemethodes en hoe verschillende soorten samenwerkingen tussen lokale landbouwers en burgers een steun kunnen zijn voor eerlijke een gemeenschap-gedreven landbouwsystemen.

Taste Workshops

Deze evenementen (tegen betaling) zijn een gelegenheid om unieke voedingsproducten en dranken van over de hele wereld te proeven, en tegelijkertijd rechtstreeks van de producenten en chefs te leren hoe deze smaken tot stand komen. Eén van de workshops die de smaken van België zal ontdekken is:

Lambic vrai ou faux – een Master of Food gewijd aan de Traditionele Lambiek, een biersoort die deel uitmaakt van de Slow Food Ark van de Smaak, gebrouwen volgens een methode die dateert uit het begin van de 19de eeuw. Vandaag blijft er slechts één brouwerij over in het Brusselse die trouw blijft aan de originele productiemethode. Jean van Roy, eigenaar van de historische brouwerij Cantillon, zal de verschillende varianten van dit uniek product bespreken tijdens deze Master.

Al het laatste nieuws over Terra Madre Salone del Gusto 2016 is te vinden online: http://www.salonedelgusto.com. Om persaccreditatie aan te vragen, kunt u hier terecht: http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:

Slow Food, +39 329 83 212 85 [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Regio Piemonte, +39 011 432 2549, [email protected]

Stad Turijn: +39 011 442 3606, [email protected]

Terra Madre Salone del Gusto werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van diverse instanties, waaronder de Officiële Partners: Lurisia, Pastificio Martino, Radeberger Gruppe Italy, Lavazza, Sapori, Iren, Intensa San Paolo; de ondersteuners van de Terra Madra Stichting en Slow Food: Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT en de Vereniging van Bancaire Stichtingen in Piemonte, Coldiretti. Met de steun van IFAD, de Europese Unie en CIA.

Slow Food is een wereldwijde grassroots organisatie die streeft naar een wereld waarin iedereen toegang heeft en kan genieten van voeding die zowel goed is voor de consumenten, goed voor de producenten en goed voor onze planeet. Slow Food brengt meer dan een miljoen activisten, chefs, jongeren, boeren, vissers, experten en academici samen uit meer dan 160 landen. Zij vormen een netwerk van zo’n 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap of via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2400 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter