Conform celor declarate de FAO, 17% din rasele de animale de crescătorie sunt pe cale de dispariție. În Arca Gustului Slow Food au urcat deja 340, dar mai sunt multe de făcut.

09 Feb 2016 | Romanian

Raportul FAO publicat zilele trecute oferă o serie de date semnificative și îngrijorătoare: 17% din rasele de crescătorie sunt pe cale de dispariție.

Acest procent reprezintă un număr total de 1458 de rase, inclusiv cele deja dispărute. Din 2005 până în 2014 procentul de rase expuse acestui risc a crescut cu 2%. FAO leagă aceste date și fapte de existența crescătoriilor industriale foarte specializate, în care producția este dominată de un număr redus de rase cu randament deosebit de înalt.

Slow Food, prin intermediul celor 58 de Prezidii asupra raselor de animale, ajută crescătorii și păstorii la păstrarea acestora, iar în catalogul Arca Gustului, unde sunt indicate rasele care trebuie salvate, sunt incluse 340.

Pentru mai multe informații și pentru a afla ce puteți face dumneavoastră, vizitați pagina web a Observatorului asupra Biodiversității a Slow Food: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/animal-breeds/

„În decursul istoriei naturii și a ființelor umane, dispariția speciilor și a raselor a fost întotdeauna un lucru normal” afirmă Piero Sardo, Președintele Fundației Slow Food pentru Biodiversitate. „Însă, în timp ce unele specii și rase dispăreau, altele le înlocuiau în mod natural. Diferența semnificativă, acum, este că omul a accelerat acest proces. Începem doar acum să înțelegem costul genetic, economic și cultural. Acesta din urmă este de obicei trecut cu vederea, dar dacă se pierde o rasă se pierde, împreună cu aceasta, și raportul cultural cu istoria nostră și cu modul nostru de acționare”.

José Graziano da Silva, Directorul General al FAO, în premisa la raport, sublinia cum rasele de crescătorie contribuie în mod direct la susținerea a milioane de persoane dintre care 70% sunt persoane sărace care trăiesc în comunitățile rurale din întreaga lume. Biodiversitatea raselor de animale are un rol de importanță fundamentală pentru agricultură, dezvoltarea rurală și siguranța alimentară și nutrițională.

Iată câteva exemple de Prezidii Slow Food pentru protecția raselor de animale:

vaca ankole din Uganda; porcul negru Nebrodi din Italia; bizonul Marilor Câmpii Americane din Statele Unite ale Americii; puiul negru ogye din Yeonsan Coreea de Sud.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter