Civilno društvo poziva na reformu europske poljoprivredne politike

06 Mar 2017 | Croatian

Bruxelles 6. ožujka, 2017 – 150 europskih mreža civilnog društva koje predstavljaju grupe za ekološku i socijalnu pravdu, agro-ekološke i organske poljoprivrednike i pastire, zdravstvene skupine, organizacije za zaštitu životinja, organizacija potrošačkih prava, organizacija za razvoj i fer-trgovinu, potrošačke zadruge iz 25 zemalja danas su pozvali EU čelnike da provedu radikalnu reformu ZPP (zajedničke poljoprivredne politike) i srodnih politika.

Carlo Petrini, Predsjednik Slow Food je rekao: “Ono što je potrebno je radikalna promjena smjera u europskoj poljoprivredi, a da se to dogodi moramo promijeniti načela koja usmjeravaju ZPP. Trebamo poljoprivrednu politiku koja štiti interese malih proizvođača, koji brani bioraznolikost i sprječava uništavanje tla i drugih prirodnih resursa poljoprivredne industrije.”

Poziv dolazi prilikom susreta poljoprivrednih ministara u Bruxellesu [1] kako bi razmotrili buduće reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP), te također u svjetlu javne rasprave [2] koju je pokrenula Europska komisija o budućnosti politike. U komentaru izjave pod naslovom “Dobra hrana, dobra poljoprivreda – Sad” [3] 150 potpisnika navodi da sadašnji sustav prehrane i poljoprivrede više ne funkcionira [4], te da je hitno potrebna temeljita reforma europske slomljene poljoprivredne politike kako bi se podržao prijelaz prema sustavu prehrane i uzgoja koji podržava ispravne i raznolike prehrambene i poljoprivredne ekonomije, poštuje okoliš i dobrobit životinja, podržava zdravlje građana i javno je odgovoran.

Cijela izjava može se naći ovdje: http://localhost/slowfood/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf

BILJEŠKE
[1] Vijeće poljoprivredei ribarstva, dnevni red, 6. ožujak 2017.
[2] EU Javna rasprava o “Modernizaciji i Pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) započela 2. veljače, a otvorena je do 2. svibnja 2017.
[3] Cijela izjava: http://localhost/slowfood/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf
[4] Problemi sa sustavom prehrane i poljoprivrede u Europskoj uniji:

Za daljnje informacije, molimo kontaktirajte:

Slow Food International Press Office

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food je globalna pučanska organizacija potekla koja predviđa svijet u kojem svi ljudi mogu pristupiti i uživati u hrani koja je dobra za njih, dobro za one koji je uzgajaju i dobra za našu planetu. Slow Food uključuje više od milijun aktivista, kuhara, stručnjaka, mladih, poljoprivrednika, ribara i akademika u više od 160 zemalja. Među njima, mreža oko 100.000 Slow Food članova je povezana s 1.500 lokalnih odbora širom svijeta, koji doprinose kroz članarine, događaje i kampanje koje organiziraju. Kao dio mreže, više od 2.400 Terra Madre poljoprivrednih zadruga prakticiraju malu i održivu proizvodnju kvalitetne hrane širom svijeta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter