Cheese 2017: een overzicht van de markt, de presidia, de evenementen en de belangrijkste spelers

30 Aug 2017 | Dutch

Cheese is het evenement gewijd aan de ambachtelijke zuivel-/kaasproductie van hoge kwaliteit. Het evenement, met gratis toegang, vindt plaats in het prachtige historische centrum van de stad Bra (Italië) en biedt de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over de wereld van kaas en om het internationale netwerk te ontmoeten van producenten en kaasmakers die de principes van Slow Food onderschrijven. Dit zijn enkele van de hoogtepunten van de manifestatie:

De Italiaanse en internationale markt

Om te vieren dat er 20 jaar verstreken zijn sinds de eerste editie van Cheese, hebben Slow Food en de stad Bra besloten om de aan de markt gewijde expositieruimten uitsluitend te reserveren voor de rauwmelkse kaas – een oprechte uiting van de plaats van oorsprong, van het dierenras dat de melk levert, van de wijze waarmee het dier gevoed is, van de kunst van de kaasmaker. Deze beslissing, die het kwaliteitsniveau van de producten die in de kraampjes verkocht worden aanzienlijk verhoogt, geeft aanleiding tot enthousiasme en nieuwsgierigheid: de editie 2017 vertoont een toename van de buitenlandse deelname (met als meest significante toename de uit Spanje afkomstige exposanten) en de organisatoren hebben de inschrijvingen vervroegd moeten sluiten.

De Vrije Ruimte

Voor Slow Food komt de triomf van de geselecteerde gisten overeen met de triomf van de normalisatie. Bij gelijke verwerkingstechnieken is de oorsprong van de melk niet langer belangrijk, noch of dezelfde kaas in Italië, in Wales, in Nieuw-Zeeland of in Vermont geproduceerd is: de band met het oorsprongsgebied bestaat niet meer omdat de specifieke microflora van dat grondgebied en van die kaasmakerij is vervangen, geannuleerd door een in laboratorium geselecteerde microbiële superflora.

Het netwerk van Slow Food wil tijdens Cheese 2017 dieper ingaan op het thema gisten, de bestaande alternatieven ontdekken die de biodiversiteit eerbiedigen en de smaak niet wijzigen, en een ware revolutie in gang zetten die de beweging van natuurlijke kazen tot leven brengt.

De Vrije Ruimte is de belangrijkste innovatie van deze editie: een gehele zone gewijd aan de rauwmelkse kazen, geproduceerd zonder industriële gisten, aan de natuurlijke wijnen verkregen zonder gebruik te maken van geselecteerde gisten, aan de vleeswaren zonder nitraten, nitrieten en andere additieven, aan het brood en de pizza bereid met moederdesem en aan het spontaan gegiste Lambiekbier.

De Presidia Slow Food

Het project van Slow Food voor de bescherming van traditionele technieken, inheemse rassen, ambachtelijke producten en rurale landschappen wordt tijdens Cheese 2017 vertegenwoordigt door meer dan 50 Presidia afkomstig uit alle hoeken van Italië en het buitenland:

 • Uit België het presidium van de rauwmelkse Herve, zachte kaas met gewassen korst, momenteel bedreigd door de strenge hygiënische eisen opgelegd door de Afsca (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen in België).
 • Uit Kaapverdië het presidium van de rauwmelkse geitenkaas van de Planalto Norte, een bergachtig, dor en bijna onbewoond gebied waar een laatste groep herders voortduurt en een cruciale rol bekleedt voor de instandhouding van het grondgebied.
 • Uit Ierland het presidium van de rauwmelkse Ierse kazen, waarbij tien ambachtelijke kaasmakers betrokken zijn die met verschillende stijlen en technieken handelen, maar met het gemeenschappelijke doel om met rauwe melk kazen van hoge kwaliteit te produceren.
 • Onder de Italiaanse presidia signaleren we met name:
 • De Pecorino di Farindola, uit de regio Abruzzo, bereid met varkensstremsel (uniek geval in Italië en misschien ter wereld), waardoor zeer speciale aroma’s en smaken verkregen worden.
 • De Pecorino del Monte Poro uit de regio Calabria, waar van oudsher de schapenhouderij in het wild wordt uitgeoefend.
 • De Çuç di mont uit de regio Friuli Venezia Giulia, geproduceerd met uitsluitend de zomermelk van de koeien die op de bergweiden verblijven en die alleen op de weiden grazen en eventueel worden bijgevoed met plaatselijk hooi of granen.
 • De  rauwmelkse Pecorino della Maremma, uit Toscane, met verschillende formaten en rijpheid: van 20 dagen tot aan de 180 dagen en meer voor de oude en “riserva”-kaas. Geproduceerd zonder toevoeging van geselecteerde gist en zonder behandelingen op de korst.
 • Het presidium van de Trentingrana van de alpenweiden, opgericht voor het benadrukken van de aandacht die twee kaasmakers schenken aan de melkproductie op alpenweiden en de latere zuivere verwerking van deze melk voor het verkrijgen van een product dat anders is dan de traditionele grana Trentino.
 • Het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigd worden door de ambachtelijke Cheddar uit Somerset en de rauwmelkse Stichelton, presidium waarbij één enkele kaasmaker betrokken is die nog een rauwmelkse versie van de Stilton produceert, de historische blauw geaderde kaas van koemelk.
 • Uit Noorwegen, het presidium van de ambachtelijke geitost van de fjord Sogne, een bruine kaas met een karamelsmaak.
 • Uit Nederland, het presidium van de ambachtelijke extra oude Gouda en het recentelijk opgerichte presidium Boeren Leyden traditioneel, één van de oudste kazen van Nederland, tegenwoordig nog geproduceerd door weinige boerderijen met koeien op de polderlanden en die een historische en met verdwijning bedreigde kaasproductie in stand houden.
 • Uit Roemenië, de Branza de burduf, geproduceerd op de hellingen van het Bucegigebergte, onder de hoogste toppen van de Karpaten.
 • Uit Polen, de Oscypek van het Tatragebergte, waar het Batza-volk woont, een bijzondere pastorale beschaving.
 • Uit de Zwitserse Alpen komen de presidia van de Emmentaler en van de Sbrinz.

De Straat van de affineurs en de kwekers

Een van de wegen in de nabijheid van de tuinen van Piazza Roma brengt affineurs en kwekers onder uit België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten.

De Grote Zaal van de Kazen en de Wijnen

Hier vindt u de proeverijen van de Italiaanse presidia en honderden specialiteiten van over de hele wereld: Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten, gastland van deze editie, stellen 15 verschillende soorten kaas ten toon. De Wijnbar biedt de juiste combinatie met 600 geselecteerde wijnen van de Banca del Vino uit Pollenzo.

De Piazza van de Pizza, met vijf meester-pizzaioli die elkaar voor de ovens afwisselen; de Piazza van het Bier met 36 onafhankelijke ambachtelijke bierbrouwers; de Piazza van het IJs, verzorgd door de Compagnia dei Gelatieri; 15 Straatkeukens en de Food trucks, en verder de Official Partners van Cheese 2017.

En daarnaast nog de Conferenties, die dit jaar een rijk programma bieden en de aanwezigheid zien van belangrijke Italiaanse en internationale sprekers; de vergaderingen van het Huis van de Biodiversiteit en de evenementen georganiseerd door de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen.

Klik hier voor het aanvragen van de persaccreditatie.

De editie 2017 van Cheese is mogelijk dankzij de inzet van bedrijven die geloven in de waarden en doelstellingen van het evenement, waaronder de Official Partners: Cassa di Risparmio van Bra, Egea, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino, Quality Beer Academy, Velier. Official Sparkling Wine: Consorzio Alta Langa.

Van 15 tot 18 september 2017 vindt in Bra (Piemonte, Italië) de 11e editie van Cheese plaats, het tweejaarlijkse evenement gewijd aan kaas dat de aanzet was voor een internationaal netwerk van kaasmakers en ambachtslieden.

Voor meer informatie:

Internationaal Persbureau Slow Food

[email protected][email protected] +39 0172 419 645 – Twitter: @SlowFoodPress

De stad Bra

Elena Martini en Erica Asselle, +39 0172 438278, [email protected]

Slow Food is een internationale organisatie, geworteld in de lokale gemeenschappen, die goed, schoon en eerlijk voedsel voor iedereen bevordert: goed omdat het gezond is en aangenaam vanuit organoleptisch standpunt; schoon vanwege de aandacht voor milieu en dierenwelzijn; eerlijk omdat het de personen die zich inzetten voor de productie, de transformatie en de distributie eerbiedigt. Slow Food is een uitgebreide organisatie, gevormd door meer dan 1500 lokale groepen en 2400 voedselgemeenschappen, met een leidinggevende rol voor de gehele beweging waarbij elk jaar miljoenen personen betrokken zijn. Door middel van projecten zoals de Arca del Gusto, de Presidia, de moestuinen in Afrika en met de mobilisatie van het netwerk Terra Madre, beschermt Slow Food het wereldwijde erfgoed van agrovoeding en bevordert het een milieuvriendelijke landbouw die gezondheid en plaatselijke culturen eerbiedigt.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter