Cheese 2015 van 18 tot 21 september in Bra

29 Jun 2015 | Flemish

Het programma van Cheese 2015 is vanaf nu te vinden op.

Voor deze tiende editie staan de bergen in het middelpunt van de belangstelling 

De tiende editie van Cheese, het tweejaarlijkse internationale evenement dat wordt georganiseerd door de gemeente Bra (Italië) en Slow Food, zal plaatsvinden in Bra van vrijdag 18 t.e.m. maandag 21 september 2015. Dit vierdaagse kaasfestival staat volledig in het teken van melk, in al zijn vormen, kleuren en geuren. Het evenement heeft geleid tot een internationaal netwerk van kaasmakers en zuivelproducenten, die elke twee jaar samenkomen om hun producten tentoon te stellen, het publiek te ontmoetten en te debatteren over de dagdagelijkse uitdagingen, over nieuwe wetten die de zuivelwereld moet trotseren en over de huidige en toekomstige situatie van de consumentenmarkt.

Het thema van dit jaar, “Een reis naar de bergweiden”, focust voornamelijk op de rol die bergen, heuvels en alpen spelen in de wonderlijke wereld van kaas. Zij die ervoor gekozen hebben hun leven te wijden aan het produceren van kaas in deze bergachtige omgeving, getekend door een kwetsbaar milieu, komen hier hun verhaal vertellen.  

De bergen en de alpen worden gekenmerkt door een buitengewone biodiversiteit (zowel van plantensoorten, dierenrassen als ecosystemen) en vormen het decor voor een rijkdom aan culturen, traditionele kennis en lokale identiteiten. Vandaag loopt deze weelde aan verscheidenheid een enorm risico, door de stopzetting van kleinschalige producties en door de milieu-impact van een meedogenloze toeristische uitbuiting van deze waardevolle natuurgebieden. Steeds vaker worden de bergen onterecht beschouwd als buitenstaanders, geïsoleerde randgebieden die de trein op weg naar vooruitgang gemist hebben.

Slow Food streeft ernaar om de bergen en de kazen die er geproduceerd worden in eer te herstellen, en om de waardigheid van de producenten en het welzijn van de dieren te waarborgen. Als de ontwikkelingsagenda van de berggebieden de nadruk zou leggen op de begrazing van weilanden en de productie van zuivel, dan zouden deze twee activiteiten de uiterst efficiënte drijfkracht vormen om de lokale economieën weer op de kaart te zetten.

Cheese 2015 zal duizenden Italiaanse en internationale kaasmakers vanuit alle hoeken van de wereld samenbrengen, die het “kaas panorama” van hun respectievelijke landen zullen meebrengen en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden zullen bespreken. Het evenement wil een platform zijn waar de ernstige problemen, die op dit moment de ambachtelijke producties beïnvloeden en beperken, aan de kaak gesteld worden. Voor het grote publiek biedt Cheese de kans om visies uit te wisselen met boeren, kaasmakers en ambachtslieden die dagelijks werken in de bergen, waar ze ook de waardevolle biodiversiteit trachten te behouden. Dit jaar zal de Casa della Biodiversità (het Huis der Biodiversiteit) een plaats zijn waar je de producenten zal kunnen ontmoeten en waar je een heuse tentoonstelling van bergproducten zal kunnen bewonderen. Je zult er onder andere kazen, honing, groenten, fruit en wilde kruiden vinden, geteeld of geoogst op een berghelling ergens ter wereld: van de Andes tot de Kaukasus, over de Pyreneeën, tot de Alpen en de Apennijnen.

Tijdens de vorige editie van Cheese, die in 2013 plaatsvond, verwelkomde de Mercato dei Formaggi (de Kaasmarkt) 188 stands (waarvan 136 Italiaanse en 52 internationale kraampjes), 43 Italiaanse Slow Food Presidia en 17 Internationale Slow Food Presidia. In de Gran Sala dei Formaggi (de Grote Hal der Kazen) werd een selectie van 151 kazen uit een verscheidenheid aan landen aangeboden, in combinatie met 800 geselecteerde wijnen. Cheese 2013 bracht producenten, deskundigen en chefs uit 28 verschillende landen samen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (gastland van de 9de editie), Ierland, Frankrijk, Brazilië, Bulgarije en Ethiopië. Het evenement ontving om en bij de 250 000 bezoekers.

De Ark van de Smaak was de ster van Cheese 2013; dit project van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit is een internationale, online catalogus van producten die met uitsterven worden bedreigd, producten die belangrijke culturen en tradities van de vijf vertegenwoordigde continenten symboliseren. Tot op heden heeft de Ark al 297 kazen en zuivelproducten verwelkomd aan boord.

Honderden stands zullen aanwezig zijn op de Kaasmarkt, evenals Slow Food Presidia en kaasrijpers van over de hele wereld. Het gastland voor Cheese 2015 is Spanje, dus de Grote Hal der Kazen  zal een rijkgevulde selectie van Spaanse kazen en zuivelproducten aanbieden. De fijnproevers onder jullie zullen deze verrukkelijke kazen kunnen combineren met de wijnen van de Enoteca. Hier zal je een keuze kunnen maken tussen honderden Italiaanse wijnen, die speciaal geselecteerd zullen worden door de Banca del Vino (de Wijnbank) van Pollenzo.

Wat staat er allemaal op het programma van Cheese 2015: 35 Smaak Workshops, begeleide degustaties om onder andere de wereld van de kaasbiodiversiteit te ontdekken, 4 Dinner Dateseen gelegenheid om een aantal van de beste Italiaanse en internationale chefs te ontmoeten en om hun specialiteiten te proeven -, en 21 conferenties over onderwerpen gerelateerd aan de weg die zuivel aflegt van het gras tot op je bord. Er zullen ook boekpresentaties, educatieve activiteiten voor scholen en families, en tot slot een Master of Food plaatsvinden, die het verband tussen kazen en artisanale bieren zal uitspitten.

Cheese 2015 werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van bedrijven die geloven in de toekomst van een kwaliteitsvolle zuivelsector, waaronder de volgende officiële partners: Consorzio Parmigiano Reggiano, Lurisia, Pastificio Di Martino, Radeberger Gruppe Italia. 

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met het persbureau van Slow Food International:

 Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Gemeente Bra : Raffaele Grillo – Elena Martini +39 0172 438278, [email protected] 

 www.slowfood.it – www.comune.bra.cn.it 

Slow Food brengt meer dan een miljoen mensen samen die gewijd zijn aan en gepassioneerd zijn door goede, eerlijke en pure voeding: chefs, jongeren, activisten, boeren, vissers, experten en academici uit meer dan 158 landen. Zij vormen een netwerk van ongeveer 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap of via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2500 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter