Cheese 2013Представяне на Балканите и ТурцияОн-лайн програма на http://cheese.slowfood.it/en/

08 Jul 2013 | Bulgarian

Деветото поред Cheese 2013 ще се проведе в Бра (Пиемонт, Италия) от 20 до 23 септември. Международното биенале се организира от градската управа на Бра и Slow Food с участието на италианското Министерство на аграрната политика. Събитието, посветено на „Млякото във всичките му видове и форми” е в основата на международна мрежа от производители на сирена и занаятчии, които се събират в Бра на всеки две години за да предствят своите продукти, да се срещнат с колеги и да обсъдят старите и нови предизвикателства пред търговията, съществуващите закони и наредби и възможностите на пазара. Сред основните участници в това издание са седем балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Република Македония, Румъния и Сърбия) и Турция, участващи в проекта ESSEDRA.

 

Основна цел на проекта ESSEDRA е да подпомогне процеса на интеграция в ЕС, като заздрави капацитета и даде глас на организациите на гражданското общество от Балканите и Търция, работещи в областта на земеделието, развитието на селските райони и качеството на храните. По този начин проекта се стреми да подобри опазването на околната среда и биоразнообразието, както и устойчивото благосъстояние на местните общности. Ще бъде подкрепено издирването и оценката на традиционни местни продукти и разясняването на европейските политики в полза на дребните производители на храни.

 

Не трябва да се пропуска и организираната на Cheese 2013, Конференция за местните сирена от региона, която ще представи автентично селските общности. Обсъжданията ще включат сирената от сурово мляко, зреещи в кожа или кори, различните саламурени сирена, разнообразните форми на кашкавала, както и киселите млека от козе, краве и овче мляко. Събитието ще завърши с дегустация на сирена от всички страни участнички.

 

Cheese е също така и образователно и културно събитие, което помага на всеки, който желае да оцени качеството и да общува с производителите на сирена и селските стопани, като се забавлява, радвайки се и откривайки вкусовете. Това издание на Cheese ще включва множество Работилници на вкусовете, където участниците ще могат да открият повече за историята и традициите на местните общности от Балканите до Швейцария, както и за племената Покот от Кения и кавказките номади.

 

Посетителите могат да получат полезна информация, да запазят своето място за различните събития и да се запознаят със списък на изложителите на http://cheese.slowfood.it, на английски и италиански.

 

Cheese 2013 се подпомага от Pastificio Garofalo, Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, Lavazza, Lurisia and Novamont.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter