Brussels Tastes the Balkans: ontdek het rijke gastronomische en agrarische erfgoed van Zuidoost-Europa

21 May 2018 | Flemish

9 Brusselse restaurants bundelen hun krachten met chefs uit de Balkan

 

Op 22 mei onderneemt Brussel een culinaire en culturele reis om het rijke gastronomische erfgoed van de Balkanlanden te ontdekken: 9 Brusselse restaurants bundelen hun krachten met jonge en innovatieve chefs uit de Balkan om een waaier aan gerechten te bereiden met plaatselijke en seizoensgebonden producten.

Het evenement wordt georganiseerd door Slow Food bij de Slow Food Chefs Alliantie, een netwerk van chefs uit 20 landen dat als doel heeft op te komen voor biodiversiteit in voeding en dat het werk van plaatselijke voedingsproducenten wil steunen.

Brussels Tastes the Balkans wil de aandacht vestigen op de unieke gastronomische tradities en agro-ecologische praktijken van de Balkanlanden. Die kunnen een economische, sociale en culturele drijfkracht vormen voor vele landelijke gemeenschappen die verarmd zijn door decennia aan achterstand, migratie en beperkte ontwikkelingsperspectieven.

De Brusselse restaurants Bouchéry, Racines, Jef, Le Tournant, Le Garage à manger, Chez Augusta, Les Filles, Les Brigittines en Osteria Agricola Toscana gaan samenwerken met chefs uit Albanië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Montenegro, Macedonië, Kosovo, Servië en Roemenië.  De gerechten worden bereid met producten die geselecteerd worden uit zowel de Balkanlanden als uit de Ark van de Smaak catalogus  van Slow Food, met bedreigde voedingsproducten en producten van de Slow Food Presidia. Van de Albanese Mishavin – een kaas die geproduceerd wordt diep in de Albanese Alpen, tot de Poljak-bonen – graserwten uit Herzegovina. Van de Kurtovo Konare Roze Tomaat tot het Bazna Varken, één van de vele authentieke producten van de Balkan. En we mogen zeker niet de zoetigheid vergeten (van gliko tot slatko – de traditionele fruitcompotes) en rakija – de brandewijn die over de hele regio geproduceerd wordt en één van de symbolen van de Balkanische gastvrijheid is geworden. Gedetailleerde informatie over de speciale menu’s die men op 22 mei kan proeven, vindt men hier. Reserveren is vereist en kan door de restaurants zelf te contacteren.

Het evenement wordt georganiseerd binnen de context van Terra Madre Balkans en het Bulgaarse Voorzitterschap van de Raad van de EU. Terra Madre Balkans is een netwerk van landelijke gemeenschappen, voedselproducenten, chefs, activisten, jongeren en academici van over heel Zuidoost-Europa. Na vier edities in Sofia (2010, 2012), Dubrovnik (2014) en Tirana (2016), heeft het Terra Madre Balkans netwerk beslist om van zich te laten horen in het hart van het Europese debat, in Brussel. De evenementen zijn een uitgelezen kans om een stem te geven aan landbouwers en producenten uit de Balkan, een regio waar men de overgrote meerderheid van de kleinschalige landbouwers van de EU vindt en met uitmuntende landbouwpraktijken en voedseltradities.

Het volledige programma van Terra Madre Balkans kan men HIER raadplegen.

De vijfde editie van Terra Madre Balkans wordt georganiseerd door Slow Food Balkans, samen met Leden van de EVP van het Europees Parlement uit Bulgarije, Kroatië en Roemenië, die deelnemen aan de Delegaties van het EP voor relaties met de landen uit de Westelijke Balkan. Deze editie is bovendien mogelijk gemaakt door de bijdrage van de Europese Commissie en de Permanente vertegenwoordiging van de Republiek Bulgarije bij de EU.

 

Anne-Marie Matarrese

Slow Food – Communication Director, Brussels Office

+32 289 32488;  [email protected]

Paola Nano

Slow Food – International Press Office Director

+39 329 8321285; [email protected]

 

Terra Madre Balkans is opgericht door Slow Food in 2010 en is het netwerk dat landelijke gemeenschappen, voedingsproducenten, chefs, activisten, jongeren en academici samenbrengt van over heel Zuidoost-Europa. Terra Madre Balkans werd opgericht om een stem te geven aan kleinschalige voedingsproducenten en landelijke gemeenschappen, om hen te ondersteunen in de evolutie van huisgemaakt naar ambachtelijk, om op te komen voor hun sociale en politieke erkenning en om de toegang te vergemakkelijken tot de verschillende markten.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter