Bogăția biodiversității din Balcani pe scenă la Terra Madre Salone del Gusto 2016

04 Aug 2016 | Romanian

Organizată de Slow Food, regiunea Piemonte și orașul Torino, cea de-a 11-a ediție a Terra Madre Salone del Gusto, cel mai important eveniment internațional dedicat culturii produselor alimentare, va avea loc în perioada 22 – 26 septembrie 2016 la Torino, în Italia. La eveniment vor participa cinci mii de delegați din 160 de țări, peste 800 de expozanți, 300 de Prezidii Slow Food și 500 de comunități de produse alimentare Terra Madre.

Piața Internațională va găzdui 15 standuri dedicate prezentării produselor comunităților de produse alimentare Terra Madre și Prezidiilor din Balcani și Turcia. Organizarea unei mari părți a acestei suprafețe a fost posibilă datorită proiectului ESSEDRA, co-finanțat de Uniunea Europeană, cu scopul de a sprijini procesul de integrare europeană al țărilor din Balcani și Europa printr-o consolidare a societății civile și a capacității sale de a influența politicile și promovarea modelelor durabile de dezvoltare rurală. Acest proiect a contribuit, de asemenea, la desemnarea celor cinci noi Prezidii Slow Food care vor fi prezentate în acest an:

  • roșiile roz Kurtovo Konare , din Bulgaria – o varietate renumită în Bulgaria pentru gustul său dulce și folosită pentru a produce Lyutenitsa de înaltă calitate – conserve de roșii și ardei grași.
  • Peljesac Varenik, din Croația, unul dintre vinurile tipice din Dalmația de Sud. În peninsula Pelješac, acesta este produs exclusiv din struguri autohtoni din Plavac Mali, iar culoarea sa variază de la roșu sânge la nuanțe de caramel de culoare închisă, cu o aromă puternică, fructat, cu note de miere și marsala.
  • Strugurii Stanushin, din Republica Macedonia, aparțin familiei soiurilor de struguri ai Mării Negre și sunt cultivați pe dealurile abrupte ale acestei regiuni încă din cele mai vechi timpuri. Strugurii se transformă fie în kominyak, un vin roșu-rubiniu, cu arome de căpșuni, zmeură și fructe uscate, fie în madzun, o băutură utilizată pentru a vindeca probleme hepatice și infecții respiratorii, fie într-un înlocuitor al zahărului în bucătăria de acasă; noul Macedonian Honeybee Presidium macedonean, creat pentru a proteja o specie nativă de albine, Apis mellifera macedonica, întâlnite în întreaga regiune istorică a Macedoniei, din estul Albaniei spre vestul Bulgariei.
  • Porcul Bazna, din Romania, care poartă numele comunii omonime din județul Sibiu, unde creșterea sa a fost încurajată datorită robusteții și a calității cărnii sale. Grăsimea sa are o calitate excelentă și este foarte potrivită pentru producerea de carne conservată, pregătită iarna și afumată în podurile caselor tradiționale.

 

În urma succesului înregistrat de cea de-a 4-a ediție a Terra Madre Balkans care a avut loc la Tirana în luna iunie a anului trecut, Albania va expune o gamă largă de produse, inclusiv Prezidiul Permet gliko, ulei de măsline Elbasan și produse din regiunea Kelmend. La eveniment vor participa mulți bucătari albanezi, inclusiv Altin Prenga și Sokol Prenga, pentru a prezenta Slow Food Chefs’ Alliance lansată de curând în țară și pentru a participa la Chefs’ Alliance kitchen.

Rețeaua Slow Food din Bulgaria va pune la dispoziția publicului cea mai mare suprafață expozitivă, cu trei standuri unde vizitatorii vor avea o oportunitate unică de a afla mai multe despre bogăția producției de alimente bulgare, inclusiv renumita brânză verde Tcherni Vit, oaia Karkachan și Prezidiul Meurche, împreună cu multe produse Ark of Taste precum sarea din Lacul Atanasovsko, porcul din estul Balcanilor și mai multe produse din carne din munții Strandja.

Republica Macedonia prezintă, de asemenea, ardeii grași roșii Bukovo și Prezidiul figul sălbatic Slatko.

Zona de expoziție a Turciei se va concentra pe produsele Slow Food Earth Markets, vechiul Prezidiu Siyez grâu bulgur, precum și o selecție a celor șapte tarhanas listate pe Ark of Taste – un produs alimentar sec antic bazat pe un amestec fermentat de cereale și iaurt sau lapte fermentat, de obicei, gătit de obicei sub forma unei supe solide pe timpul iernii. Tarhana reprezintă o tradiție de prelucrare a alimentelor pe care o întâlnim din Iran și până în Bosnia. Este un produs tipic home-made, cu zeci sau chiar sute de variante numai în Anatolia, unde fiecare gospodărie și comunitate îl adaptează în funcție de produsele alimentare locale disponibile și de preferințele de gust: un simbol unic al diversității produselor alimentare și a producției de alimente ne-comodificată.

Lipsa de flexibilitate în aplicarea cerințelor de igienă ale Uniunii Europene în Balcani și în Turcia a fost mult timp recunoscută drept o principală provocare politică în regiune și acesta este, de asemenea, motivul pentru care unele produs lactate și de carne secundare ale Prezidiilor din afara țărilor UE nu vor fi prezentate sau vândute pe piețele internaționale, inclusiv brânza Mishavinë din Albania, Boğatepe Gravyer din Turcia și brânza în sac din Bosnia și Herțegovina.

O conferință dedicată Salvării biodiversității în Balcani va evalua cei patru ani de proiect ESSEDRA care a dus la identificarea a peste 300 de produse Ark of Taste în întreaga regiune, precum și la un program de consultanță temeinică în scopul asigurării accesului la piețe al agricultorilor de mici dimensiuni cu produsele lor tradiționale; de asemenea, vor fi identificate provocările viitoare.

Consultați cele mai recente știri referitoare la Terra Madre Salone del Gusto 2016 online pe site-ul: http://www.salonedelgusto.com; este posibilă solicitarea de acreditări pentru ziarisți la adresa http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/.

Pentru informații suplimentare, contactați:

Slow Food, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Regiunea Piemont, +39 011 432 2549, [email protected]

Orașul Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

Realizarea evenimentului Terra Madre Salone del Gusto este posibilă cu ajutorul mai multor organisme, printre care următorii Parteneri Oficiali: Lurisia, Pastificio Martino, Radeberger Gruppe Italia, Lavazza, Sapori, Iren, Intesa San Paolo, Elpe; susținătorii Fundației Terra Madre și Slow Food: Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT și Asociația Fundațiilor Bancare din Piemont, Coldiretti. Cu sprijinul IFAD, al Uniunii Europene și al CIA.

Slow Food este o organizație globală care are ca obiectiv o lume în care toate persoanele se pot bucura de acces lahrană, acest lucru fiind pozitiv pentru persoane, pentru cultivatori și pentru planetă. Slow Food implică peste un milion de activiști, bucătari, experți, tineri, fermieri, pescari și cadre universitare din peste 160 de țări. Printre aceștia, o rețea de aproximativ 100.000 de membri Slow Food legată la peste 1500 de structuri locale la nivel mondial, care își aduc propria contribuție atât prin taxa lor de membru precum și prin evenimentele și campaniile pe care le organizează. Făcând parte din această rețea, mai mult de 2.400 de comunități de produse alimentare Terra Madre produc pe scală redusă și durabilă produse alimentare de calitate din întreaga lume.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter