A Slow Food Festival – Central Europe decemberben elviszi Krakkóba a Terra Madre közösségeket

04 Dec 2015 | Hungarian

A Slow Food FestivalCentral Europe (Slow Food Fesztivál – Közép Európa) rendezvényt 2015. december 12-én és 13-án 10:00 és 18:00 között fogják megtartani Krakkóban (Lengyelország), az ICE Krakow Congress Center (ICE Krakow Kongresszusi Központban), a Slow Food Poland (Slow Food Lengyelország) és a Krakow Festival Office (Krakow Fesztiváliroda) szervezésében.

Az eseményen a Slow Food és a Terra Madre hálózat közel 200 mezőgazdasági termelője és élelmiszergyártója, valamint az élelmiszeripar világának közép-európai szakértői és tapasztalt szakemberei fognak részt venni. Küldöttek érkeznek majd Örményországból, a Balti országokból, Fehéroroszországból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Grúziából, Magyarországról, Moldovából, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Ukrajnából, Ausztriából, Németországból és Olaszországból.

A rendezvényen a Slow Food Presidia számos terméke jelen lesz: ezek olyan projektek, amelyek keretében közvetlenül a kisipari élelmiszertermelőkkel dolgoznak együtt. Ilyen például a magyarországi Mangalica sausage (mangalica kolbász), amelyet a magyar mangalicatenyésztők egyike fog bemutatni. A romániai Bucegi Mountain Branza de Burduf sajtot, valamint a lengyelországi Oscypek sajtot szintén a közvetlen termelők fogják bemutatni.

A Slow Food Fesztivál program továbbá 30 kóstoló- és kulináris workshopot, tematikus vitákat és bemutatókat is magában foglal, amelyeken ismert szakmabeliek is részt vesznek. A Slow Food hálózat képviseletében Ursula Hudson, a Slow Food Germany (Németország) elnöke, Wille-Baumkauff Márta, a Slow Food Tokaj igazgatója (Magyarország), valamint Phillip Braun, a Slow Food Linz (Ausztria) vezetője vesznek részt a rendezvényen. Ők a fesztiválhoz szombaton, december 12-én 11:00-kor csatlakoznak az ICE Kraków Congress Center, hogy részt vegyenek a közép-európai mezőgazdaság lehetőségeiről és kihívásairól szóló megbeszélésen.

Péntektől, december 11-től kezdve a fesztivál egész hétvégéjén keresztül 15 tematikus vacsorát tartanak Krakkó különböző éttermeiben, klubjaiban és bárjaiban, ahol az ételeket a Slow Food Lengyelország által ajánlott, ismert lengyel szakácsok készítik el. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy első kézből tapasztalják meg, hogy a Lengyelország és más közép-európai országok „Ark of Taste” (az ízek bárkája) listán szereplő termékeiből hogyan lehet ízletes, egészséges ételeket készíteni. Gyerekeknek is szervezünk workshopokat, amelyeket úgy alakítunk ki, hogy bemutathassuk a fiatalabb generációknak a közép-európai termények gazdag és változatos világát. A rendezvény keretén belül többféle módon fedezhetik fel a térség gazdag kultúráját: koncertek, színházi előadások és kulináris filmvetítések formájában.

A rendezvényen részt vesz a Slow Wine vinotheque (Slow Wine vinotéka) is, amely ízelítőt ad a Slow Wine Guide (Slow Wine Guideban) szereplő több mint 250 olasz borból. Ezen kívül örmény, bolgár, cseh, magyar és grúz termelők boraival is megismerkedhetnek. És hogy teljes legyen a kép, egy verseny keretében kiválasztjuk a közép-európai borok közül a best St. Martin’s wine (legjobb Márton-napi bort), valamint szombaton és vasárnap is több workshopot tartunk az A és B csarnokban Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Magyarország), Wille-Baumkauff Márta (Pendits szőlőbirtokok, Magyarország), valamint a Livia Girboiu szőlőskertjek (Románia), a Selvapiana Chianti Rufina szőlőbirtok (Olaszország) és a Fornacelle Bolgheri szőlőbirtokok (Olaszország) borainak részvételével.

További információkat a rendezvény honlapján talál: http://terramadre.pl/

A Slow Food Festival – Central Europe 2015 rendezvény hálásan köszöni Krakkó város támogatását. A rendezvény helyszíne az ICE Kraków Congress Center, de a folytatásnak éjszaka a város történelmi központja ad otthont. Krakkó számos gasztronómiai esemény fiatal, dinamikus gyűjtőpontja, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy a Slow Food Festival – Central Europe házigazdája legyen.

For further information, please contact the Slow Food International Press Office:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food involves over a million of people dedicated to and passionate about good, clean and fair food. This includes chefs, youth, activists, farmers, fishers, experts and academics in over 158 countries; a network of around 100,000 Slow Food members linked to 1,500 local chapters worldwide (known as convivia), contributing through their membership fee, as well as the events and campaigns they organize; and over 2,500 Terra Madre food communities who practice small-scale and sustainable production of quality food around the world.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter