Тера Мадре Балкани 2016

19 Apr 2016 | Bulgarian

Да поставим фермерите на първо място

Делегати от 13 страни ще вземат участие в четвъртото издание на форума Тера Мадре Балкани, който ще се състои тази година от 2 да 5 юни в Тирана, Албания.

Да поставим фермерите на първо място е основната тема на Тера Мадре Балкани 2016. 350 делегати ще пристигнат от 13 страни (Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Кипър, Гърция, Косово, Черна Гора, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Италия и Албания).

Президентът на Slow Food Карло Петрини ще участва в събитието заедно с министри от албанското правителство и кметът на Тирана, г-н Ерион Велиай.

Фермерите на Балканите се характеризират със свои специфики и общи черти. Поради това, тази година темата на събитието подчертава необходимостта от това да поставим на първо място, в центъра на политическата сцена, малките производители на храни, което ще гарантира устойчивото развитие на региона.

На централния площад „Майка Тереза“ ще се организира пазар „Плодовете на земята“, където в повече от 50 шатри посетителите ще могат да открият богатото разнообразие от продукти от различни общности, и такива включени в Съкровищницата на вкусове , каталогът на Slow Food за хранителното биоразнообразие по света.

Събитието предлага серия от конференции и дискусии фокусирани върху многофункционалното селско стопанство, законовите права на малките фермери, социалната страведливост, селския туризъм, маркетинг на занаятчийските храни, като се отчитат стандартите, налагани от присъединяването към ЕС.

Албания беше избрана за домакин на форума Тера Мадре Балкани тази година, защото мрежата на Slow Food расте бързо и устойчиво. Страната има 22 продукта, включени в Съкровищницата на вкусове на Slow Food, 2 президиума на Slow Food (Permet Gliko, и Mishavin – сирене произвеждано в планините на Келменд, в Албанските Алпи), 5 конвивиума на Slow Food (местни структури на Slow Food) и стотици поддръжници. В допълнение Slow Food Chefs’ Alliance беше обявен в Албания през май, 2015.

Събитието се организира от VIS Albania и Slow Food в Albania с подкрепата на Slow Food, албанското Министерство на земеделието, Министерството на икономическото развитие, туризъм, търговия и предприемачество и Община Тирана. Партньори по проекта ще са Университетът по селско стопанство в Тирана и Италианската агенция за международно сътрудничество.

На Тера Мадре Балкани ще бъде представен и предстаящото събитие Тера Мадре Салоне дел Густо, което ще се състои в Торино, Италия от 22 до 26 септември, 2016 г. Тера Мадре Салоне дел Густо е едно от най-значимите в световен мащаб събития, посветени на занаятчийските храни и малките производители на храни, както и международен форум за обмяна. Последното издание, което се състоя в Торино през октомври 2014 привлече вниманието на 220,000 посетители, от над 60 страни. В него участваха 3,000 делегати от около 160 страни. Беше организиран и голям пазар с 1,200 изложители от 100 страни, включително от 300 призидиума на Slow Food и 400 хранителни общности от мрежата Тера Мадре.

Тази година площ от около 100 кв.м. ще бъде посветена на Балканите, където повече от 50 хранителни общности и президиуми на Slow Food Presidia ще предлагат своите продукти.

След три издания в София (2010, 2012) и Дубровник (2014), Мрежата Тера Мадре България избра Тирана за четвъртото издание на форума. Тера Мадре Балкани е първата по рода си мрежа, обединяваща производители от различни страни в един общ регион. Slow Food и Terra Madre изградиха дълбоко свързана с територията мрежа с хиляда привърженици, 24 Президиума на Slow Food, 100 хранителни общности, 50 готвачи, 15 образователни програми, свързани с храненето и възпитаването на вкуса в училище и над 280 продукта от Балканите, включени в Съкровищницата на вкусове на Slow Food.

Четвъртото издание на Тера Мадре Балкани се организира в рамките на проект ESSEDRA, съфинансиран от Европейския съюз ГД „Политика за съседство и преговори за разширяване“ и реализиран от Slow Food с цел подпомагане на процесите на интеграция на Балканските страни към ЕС чрез укрепване на гражданското общество и неговия капацитет да влияе върху политиките като популяризира устойчиви модели на селско развитие.

За повече информация, моля свържете се със:

Международния прес офис на Slow Food

Паола Нано, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Координатор за Балканите от Slow Food

Микеле Румиц, +39 0172 419 746, [email protected]

Координатор на събитието и ръководител на VIS Albania

Пиер Паоло Амбрози, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected]

Slow Food обединява над 1000000 души, споделящи своят страст за хубава, чиста ивкусна храна. Сред тях са готвачи, младежи, активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 160 страни, мрежа от около 100,000 членове на Slow Food, свързани с 1,500 местни структури по света (наречени конвивиуми). Те дпомагат за развитието на движението спомощта на членския внос и организираните от тях множество събития и кампании. Slow Food обединява 2,400 хранителни общности на Тера Мадре, които практикуват дребномащабно земеделие и устойчиво производство на храни по цял свят.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter