Да обичаме земята – Това е темата на следващия Terra Madre Salone del Gusto

11 Feb 2016 | Bulgarian

Мероприятието ще се проведе в сърцето на Торино от 22 до 26 септември 2016 г.

Да обичаме земята е темата, избрана за Terra Madre Salone del Gusto 2016.” Серена Милано, генерален секретар на фондация Slow Food за биоразнообразието, обяснява: “Опазването на околната среда и планетата, в която живеем, трябва да бъде отличителен знак на този исторически момент, един императив за всички, които се занимават с храна. Желаем да преоткрием удоволствието от това да се грижим за земята съвместно с производители, възпитатели, главни готвачи, учени, селяни, общности за храна и преди всичко – с граждани и семейства. Затова ще бъдат организирани семинари, конференции, образователни курсове и дегустации.”

Международното събитие, което събира в Торино най-добрите представители на занаятчийското и качественото производство, се развива в три насоки, като позволява на участниците да открият: как да вършат селска работа, как да станат съпроизводители, как да отглеждат зеленчукова градина.

Как да вършим селска работа. Президиумите Slow Food са конкретни проекти, в които участват общности от селяни, пастири и рибари и които подкрепят качествената продукция, идват от цял цвят и ще бъдат положителен пример за всички. Например: чаят дон от Южна Корея; шафранът от Taliouine (Талиуин) от Мароко; панелата от Tailin (Таилин) в Перу. 5000 делегати на Terra Madre от 160 страни споделят съвети и опит с посетителите. Пазарът е сборното място на производителите, които спазват принципите и философията на Slow Food. Освен това посетителите може да получат практически указания за стартиране на собствено селскостопанско предприятие.

Как да станем съпроизводители. Храненето е първото селскостопанско действие и за да се превърнем от консуматори в съзнателни съпроизводители, трябва да познаваме производствените и преработвателните техники. Тематичните и интерактивните срещи, конференции, семинари за земята и вкусовете са посветени на основните кампании на Slow Food: Slow Meat за отговорно и устойчиво консумиране на месо; Slow Fish за повишаване на чувствителността относно богатството и сложността на рибния свят; Slow Beans за запознаване на обществеността с многобройните хранителни свойства на бобовите култури – на които Организацията по прехрана и земеделие Fao посвети 2016 година в международен мащаб. Освен това подчертаваме ролята на пчелите за запазване на биоразнообразието и значимостта на някои устойчиви форми на търговия като групите за солидарно купуване и селските пазари.

Как да обработваме зеленчукова градина. Най-добрият начин да разберем как да обичаме земята е да се научим да я познаваме отблизо и да я обработваме. Възпитателните дейности на Slow Food по време на Terra Madre Salone del Gusto предлагат идеи и решения за Slow зеленчукова градина. Организират се семинари, насочени към училища и семейства за предоставяне на знания за направа на компост, избор на сезонни зеленчуци, грижи за семената. Приканваме ги да отглеждат растения на различни места – в земята, в саксия, на балкона, в градината, на полето и в града.

Terra Madre Salone del Gusto – организиран от Slow Food съвместно с област Пиемонт и град Торино – тази година има съвсем нова програма. За първи път своебразни участници в мероприятието ще бъдат някои локации – символи на града. Parco del Valentino (Паркът Валентино) ще бъде домакин на Пазара, средновековната крепост – на възпитателните и образователни мероприятия за възрастни и деца, Castello del Valentino (замъкът Валентино) – на срещите на делегатите от мрежата Terra Madre. Конференциите ще се провеждат в Teatro Carignano, семинарите по вкусовете – в Circolo dei Lettori и в Mole Antonelliana (Музей на киното). Освен това мероприятието се разгръща на различни места: в Египетския музей, във Venaria Reale, в замъка Racconigi и кралския дворец Palazzo Reale.

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Паола Нано, +39 329 8321285 [email protected]

Ester Clementino, [email protected]

Giulia Capaldi, [email protected]

Организиран за първи път през 1996 г., Международният Salone del Gusto от най-значимите събития в света, посветени на занаятчийските производители на храна и вино, както и възможност за обмен на опит между самостоятелни и съвместни производители от цял свят.

Последното издание, което се проведе в панаирния център Лингото в Торино през октомври 2014 г., привлече около 220 000 посетители от повече от 60 страни по света, с участието на 3000 делегати на Terra Madre от около 160 страни, и организира голям пазар с повече от 1200 изложители от 100 страни, сред които 300 производителя от организациите Slow Food и 400 общности за храна на Terra Madre, разпределени по географски зони.

 „Slow Food” обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 158 страни; мрежа от около 100 000 члена на „Slow Food”, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2000 хранителни общности „Terra Madre”, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter