Тера Мадре Балкан 2016

19 Apr 2016 | Serbian

“Пољопривредници на првом месту”

Делегати из 13 земаља учествоваће на четвртом издању Тера Мадре Балкан сусрета које ће се одржати од 2. до 5. јуна у Тирани (Албанија).

Пољопривредници на првом месту” главна је тема Тера Мадре Балкана 2016 на који долази 350 делегата из 13 земаља (Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Kипра, Грчке, Косова, Црне Горе, Републике Македоније, Румуније, Србије, Турске, Италије и Албаније).

Председник Слоу Фуда Карло Петрини учествоваће у догађају заједно са неколико министара албанске Владе и градоначелником Тиране, Ерионом Велиајом.

Регија Балкана дом је великог броја различитих пољопривредника. Овогодишња тема изабрана је управо како би се нагласила важност постављања малих произвођача хране у само срце политичке агенде, јемчећи на тај начин одржив развој целе регије.

Централни трг у Тирани, који носи име Мајке Терезе, угостиће Пијацу Земље. На више од 50 штандова посетиоци ће моћи да се упознају са широким избором производа заједница хране, Слоу Фуд Президија, и Ризнице укуса, Слоу Фуд каталога светске прехрамбене биоразноврсности.

Догађај предвиђа низ конференција и дискусија о мултифункционалној пољопривреди, законским правима малих пољопривредника, друштвеној правди, руралном туризму и маркетингу занатских производа, узимајући при том у обзир ЕУ интеграцијске стандарде.

Албанија је изабрана за овогодишњу едицију Тера Мадре Балкан сусрета јер у овој земљи Слоу Фуд мрежа има брз и константан раст. Ова земља има 22 регистрована производа у Слоу Фуд Ризници укуса – каталогу угрожених прехрамбених производа, два Слоу Фуд президија (Пермет Глико и Мишавин – сир који производе пастири из горњег Кељменда у албанским Алпима), пет Слоу Фуд конвивија (локалне јединице покрета) и хиљаде присталица. Осим тога, у мају 2015. године у Албанији је покренут и Слоу Фуд савез кувара.

Догађај организују ВИС Албанија и Слоу Фуд у Албанији уз подршку Слоу Фуда, албанског Министарства пољопривреде, Министарства економског развоја, туризма, трговине и предузетништва и Општине Тирана, а у сарадњи са Пољопривредним факултетом у Тирани и Италијанском агенцијом за међународну сарадњу.

Тера Мадре Балкан биће такође прилика за представљање наступајуће едиције Тера Мадре Салоне Дел Густо која ће се одржати од 22. до 26. септембра у Торину (Италија). Тера Мадре Салоне Дел Густо један је од најважнијих догађаја на свету посвећен занатским и малим произвођачима хране, али и међународни форум размене. Последња едиција, одржана у Торину у октобру 2014., привукла је 220.000 посетилаца из више од 60 земаља. На њој је учествовало 3.000 Тера Мадре делегата из 160 земаља, са великом пијацом са 1.200 излагача из 100 земаља, укључујући 300 произвођача из Слоу Фуд президија и 400 Тера Мадре заједница хране.

Ове године, у делу од 100 квадратних метара који ће у потпуности бити посвећен Балкану, више од 50 заједница хране и Слоу Фуд президија излагаће и продавати своје производе.

Након три едиције у Софији (2010, 2012) и Дубровнику (2014), Тера Мадре Балкан мрежа изабрала је Тирану за своје четврте сусрете. Тера Мадре Балкан прва је мрежа ове врсте која уједињује заједнице хране из неколико земаља исте регије. Слоу Фуд и Тера Мадре створили су дубоко укорењену мрежу на Балкану која броји хиљаде чланова, 24 Слоу Фуд президија, 100 заједница хране, 50 кувара, 15 образовних програма у школама посвећених исхрани и укусу и преко 280 балканских производа укључених у Слоу Фуд каталог Ризнице укуса.

Четврто издање Тера Мадре Балкана организуje се у оквиру ESSEDRA пројекта који суфинансира Европска унија преко Опште управе за проширење (DG Enlargement), а промовише Слоу Фуд у циљу подршке процесима европске интеграције земаља Балкана и Европе, и то кроз јачање цивилног друштва и његових способности утицаја на политике и способности промовисања одрживих модела руралног развоја.

За више информација и захтеве за интервјуе, молимо контактирајте:

Слоу Фуд међународни прес офис

Паола Нано (Paola Nano), +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Естер Клементино (Ester Clementino), [email protected]

Слоу Фуд координатор за Балкан

Микеле Румиц (Michele Rumiz), +39 0172 419 746, [email protected]

Координатор догађаја и водитељ ВИС Албанија

Пјер Паоло Амбрози (Pier Paolo Ambrosi), +355 68 205 6693

[email protected], [email protected]

 Слоу Фуд броји милион људи страствено посвећених доброј, чистој и праведној храни. Покрет укључује куваре, младе, активисте, пољопривреднике, рибаре, стручњаке и универзитетске професоре из више од 160 земаља; мрежу која броји око 100.000 Слоу Фуд чланова повезаних у 1.500 локалних јединица у целом свету (познатих под именом конвивији), који покрету доприносе својим чланаринама, као и догађајима и кампањама које организују; више од 2.400 Тера Мадре заједница хране које практикују малу и одрживу производњу квалитетне хране широм света.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter