Тера Мадре Балкани 2014 Програма на събитието

12 Jun 2014 | Bulgarian

Третото издание на Тера Мадре Балкани, организирано от KINOOKUS с подкрепата на Slow Food, ще се състои от 19 до 22 юни в Дубровник и ще събере хранителните общности от Югоизточна Европа, за да споделят своите кулинарни традиции и да призоват за действия за опазване на наследството на селските райони. Повече от 200 делегати ще пристигнат от 11 държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция).

Карло Петрини, основателят на Slow Food, ще участва на Тера Мадре Балкани и ще говори на две от конференциите на 21 юни (събота).

Важна част от събитието ще бъде Пазарът на Земята с представители от 68 хранителни общности от Югоизточна Европа, който ще бъде разположен в историческия парк Gradac. Пазарът включва 32 щанда, където ще бъдат представени традиционни храни от страните-участници във форума. Ще се предлагат продукти на Президиуми на Slow Food и от Съкровищницата на вкусовете. Специални представяния ще има за продукти като: Планински сирена от Маврово (Македония), Брънза де Бордуф от планината Бучеги (Румъния), Гледичка сливова ракия (Сърбия), Seyez-булгур от лимец (Турция).

 

Пазарът ще представи и селекция от местни хърватски сирена и млечни продукти, наминарани за Съкровищницата на вкусовете като сиренето ‘škripavac’ от млякото на местната порода крави „Буша”, зрели сирена от региона Međimurje, козе сирене от Източна Славония и известното сирене Paški от фамилна ферма на остров Паг.

Пазарът е мястото, където всеки ще може да открие и да вкуси рядко срещани храни, да почерпи опит и знание директно от производителите и да разговаря с тях за традиционните техники на производство и специфичните характеристики на всеки продукт. Това ще позволи на посетителите да усетят храната с различните си сетива

Някои от конференциите, които ще се проведат в Университета на Дубровник, Кампус, Амфитеатър:

–       20 юни (петък), 10:30-13:00. Тера Мадре Балкани – пленарна сесия: Делегатите на Тера Мадре Балкани ще се срещнат в пленарната зала, където ще бъдат представени основните теми за обсъждане през следващите дни: от ролята, която ЕС трябва да играе в подкрепата за дребните фермери в региона до устойчивите риболовни практики в Адриатическо море; от традиционите продукти и географските означения до Съкровищницата на вкусовете на Slow Food и проектите на Президиумите; от ролята на младежите в селското стопанство и производството на храни на Балканите до възпитаването на вкусовете при децата.

–       20 юни (петък), 15-17:00ч. Подкрепа за дребните фермери на Балканите: ЕС често е обвиняван за налагането на прекалено стриктни правила и регулации, ограничаващи дребните производители и застрашаващи производството на традиционни храни. Тази конференция цели да представи възможностите за гъвкаво прилагане на регламентите на ЕС и да покаже как те се прилагат в страните-членки ги прилагат. Конференцията ще предложи Декларация на партньорите от мрежата на ESSEDRA и Forum Synergies, която след направените по време на срещата допълнения ще бъде официално представена в ЕК.

–       20 юни (петък), 17:30-20:00. Традиционните продукти и географските означения: От всичките над 1400 продукта със защитени географски означения в ЕС, едва няколко са от Балканите. Тази конференция, организирана от ФАО и REDD, цели да разясни процеса за получаване на географско означение. Като примери ще бъдат представени мандарините от долината Неретва и наденицата „кулен“ от Баранжа (Хърватия), заедно с презентация на проекта Hrvatski Otočni Proizvod, стартиран от Министерството на регионалното развитие на Хърватия.

–       21 юни (събота), 10:00-12:00. Отвъд Съкровищницата на вкусовете определяне на стратегия на Тера мадре Балкани за опазване на застрашените кулинарни традиции: Повече от 120 продукта от Балканите и Анадола са включени в Съкровищницата на вкусовете на Slow Food – маждународен каталог на застрашените храни. Тези уникални продукти са част от културата на местните общности, които поради различни икономически, политически и социални причини нямат възможност да поддържат производството им. Главната цел на мрежата Тера Мадре Балкани ще определи бъдещите стъпки и подходи за опазване на тези продукти, подпомагайки местните хранителни общности. Срещата ще бъде открита от Карло Петрини.

За да видите пълната програма посетете: http://www.essedra.com/media/ING_depliant-TM-balcani.pdf

За повече информация

www.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

MicheleRumiz

Slow Food International – Координатор за Балканите

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Прес офис

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Координатор на събитието и ръководител на Slow Food Дубровник – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Международните издания на Тера Мадре и Салоне дел Густо ще се проведат в Торино през октомври (23-27.10.2014). Двете събития ще се проведат едновременно за да срещнат хранителните общности на Тера Мадре от целия свят, както и производители, президиуми на Slow Food и готвачи, по време на Работилниците на вкуса и образователни дейности. По време на Тера Мадре 2014 и Салоне дел Густо около 100 м2 ще бъдат посветени изцяло на Балканите, където ще бъдат представени повече от 50 хранителни общности и Президиуми на Slow Food.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter