„Тера Мадре Балкани“ отива в Брюксел!

05 Apr 2018 | Bulgarian

5-то издание на „Тера Мадре Балкани“ (Terra Madre Balkans) – срещата, обединяваща хранителни общности от Югоизточна Европа – ще се проведе в столицата на Европейския съюз от 21 до 23 май 2018 г.

 

След четирите издания в София (2010 г., 2012 г.), Дубровник (2014 г.) и Тирана (2016 г.) представителите на мрежата „Тера Мадре Балкани“ са решили, че нейният глас трябва да бъде чут в центъра на европейския дебат в година, която е от решаващо значение за бъдещето на новата Обща селскостопанска политика.

Над 100 делегати от 9 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на „Тера Мадре Балкани“ – една мрежа с дълбоки корени в региона, хиляди поддръжници, 24 президиума на организацията „Слоу Фуд“ (Slow Food), над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.

Дом на огромното мнозинство от малки земеделски стопани в ЕС, Балканите пазят забележителни земеделски похвати и традиции в кухнята. Този потенциал често не успява да се развие поради разминаване между политиките, тяхното прилагане и действителната ситуация. Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за определянето на пътищата за развитие на новата Обща селскостопанска политика, чиито последствия с особено голяма сила ще се отразят на новоприетите страни – членки на ЕС, и страните кандидати. Представителите на „Слоу Фуд“ са убедени в холистичното виждане, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Разглеждана по този начин, ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и с това да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.

„Тера Мадре Балкани“ ще допринесе с поредица от мероприятия, целящи да покажат скрития потенциал на Балканите – от политически дебати до дегустации на храни и изграждане на мрежи от производители на занаятчийски храни от региона.

„Тера Мадре Балкани“ се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Ето защо фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията „Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция“. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри, в Европейския парламент, като домакини ще бъдат представители на пет от членките на Парламента: Владимир Уручев и Андрей Ковачев (България), Адина-Йоана Валеан (Румъния) и Дубравка Шуица и Ивана Малетич (Хърватия). Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция. Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите на „Слоу Фуд“ и „Арк ъф тейст“ (Ark of Taste).

Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различни форми българско кисело мляко от български автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.

Конференцията „Бъдещето на традиционните балкански храни“ на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители занаятчии и как те да добавят стойност към храните си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с ГД Агри, а домакин ще бъде Постоянното представителство на България в Брюксел.

На 22-ри вечерта, вторник, ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на „Слоу Фуд“ в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато на мнозина.

Петото издание на „Тера Мадре Балкани“ е организирано от „Слоу Фуд Балкани“ заедно с членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния, които участват в делегациите на ЕП във връзка с отношенията със Западните Балкани, като събитието се осъществява благодарение на приноса на Европейската комисия и Постоянното представителство на Република България в ЕС.

 

За повече информация:

www.slowfood.com

www.terramadre.org

www.slowfoodfoundation.com/

 

 

Десислава Димитрова

„Слоу Фуд Балкани“ – президент

+359 885 432 540

[email protected]

 

Мишел Румиз [Michele Rumiz]

„Слоу Фуд“ – регионален координатор за Балканския полуостров

+39 345 027 2014; [email protected]

Паоло Нано [Paola Nano]

„Слоу Фуд“ – директор „Международен пресцентър“

[email protected], [email protected]

Ан-Мари Матарезе [Anne-Marie Matarrese]

„Слоу Фуд“ – директор „Комуникации“, център в Брюксел

+32 494 245 185; [email protected]

 

Slow Food е основна глобална организация, която предвижда сват, в който всички хора имат достъп и се наслаждават на храна, която е добра за тези, които я отглеждат и добра за планетата. Slow Food включва над милион активисти, шеф, експерти, младежи, фермери, рибари и академици в над 160 държави.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter