Силна делегация от Балканите на „Terra Madre Salone del Gusto“

23 Aug 2022 | Bulgarian

Торино, Италия, 22-26 септември

Поискайте своята акредитация за пресата

14-то издание на „Terra Madre Salone del Gusto“ ще се проведе в Торино от 22 до 26 септември 2022 г. Terra Madre, най-голямото събиране на мрежата „Slow Food“, цели да създаде едно по-различно бъдеще за храната – бъдеще, което се формира чрез ежедневните избори на хората, чрез общите усилия на общностите и чрез политиките на обществените и частните институции. В събитието ще участват над 3000 делегати от 130 държави и повече от 700 изложители.

Делегацията на „Slow Food“ от Балканите се състои от около 130 души. Те ще дойдат в Торино със своите знания за образователните дейности на RegenerActions и своите готварски умения за дегустационните семинари. Черна гора ще бъде държавата с най-много представители от региона – 30 делегати, които идват в Торино тази година, следвана от Албания с 21, България с 18 и Северна Македония с 15 души. Ще присъстват 12 делегати от Турция, 8 от Босна и Херцеговина, 7 от Румъния, 6 от Хърватия, 6 от Гърция, 2 от Косово и 3 от Сърбия.

На пазара на Terra Madre ще има няколко щанда на производители от региона. „Slow Food“ Северна Македония ще бъдат представени с кухня и ще предлагат дегустации и презентации благодарение на помощта на Министерството на земеделието, горите и водите на Северна Македония. Албанската мрежа на „Slow Food“ ще представи фотоволтаична мелница съвместно с двете НПО VIS и CESVI и с подкрепата на Министерството на земеделието и регионалното развитие на Албания. Местната група активисти Dealurile Tarnavelor LAG от Саскиз, Румъния, също ще присъства, за да популяризира производители и занаятчии от района на Търнавелорските хълмове.

Група гръцки производители ще донесат продуктите си в Terra Madre по море от гръцките острови до Лигурия. Те ще се предлагат на специален щанд. На събитието ще присъстват и други изложители от Албания и от мрежата на „Slow Food“ в България и Черна Гора, представящи своите кулинарни традиции.

В четвъртък, 22 септември, от 15:30 ч. Алтън Пренга (Altin Prenga), готвач от Съюза на готвачите в Албания, ще представи ястие, което е символ на неговата страна, пета (peta) – хрупкава задримска питка от бяло царевично брашно, пълнена с продукти от албанската „Съкровищница на вкуса“ (Ark of Taste), по време на дегустацията на RegenerActions Пита, пиадина и кресентина – улична храна между Албания и Емилия Романя (Peta, Piadina and Crescentina, Street Food Between Albania and Emilia Romagna).

Същия ден от 17:00 ч. турска и българска версия на бюрек, пълнени с яйца и сирене, ще бъдат основните герои на дегустацията на RigenerAction Кори за баница, сирене и още нещо… всички форми на бюрека (Filo Pastry, Cheese and More … All The Shapes and Forms of Burek). В 19:00 ч. студентът от Университета на Санкт Гален Александрос Александру (Alexandros Alexandrou) ще представи типичен гръцки аперитив с фета, каперси, вино, зърнени храни, риган и мед по време на Аперитив: Италия се среща с Гърция (Aperitif: Italy meets Greece).

В петък, 23-ти от 15:30 ч. Карло Неслер (Carlo Nesler), майстор на процесите на ферментация, ще поведе участниците на пътешествие, включващо Балканите (с българска трахана от ферментирала смес от кисело мляко и зърнени храни) и Испания по време на събитието на RegenerAction Не изхвърляйте. Ферментирайте! (Don’t Throw It Away. Ferment it!) В 16:30 ч. Игор Стоянович (Igor Stojanovic), лидер на ромската общност на „Slow Food“ за бъдещето, ще участва в срещата Роми, социално приобщаване чрез хилядолетната история на пътуващата кулинария (Rom, Social Inclusion Through The Millenary History of Travel Gastronomy).

Същия ден от 20:30 ч. албанският готвач Алтън Пренга (Altin Prenga) ще приготви вечеря „на четири ръце“ с италианския готвач Даниеле Маурици Цитерони (Daniele Maurizi Citeroni) по време на вечерното събитие Адриатически съюз: континентална кулинария от Албания до Марке (Adriatic Alliance: Inland Gastronomy From Albania To The Marche).

В събота, 24-ти от 15:00 ч. турският производител Ален Мевлат (Alen Mevlat) ще участва във форума Маслината: растение на цивилизацията (The Olive: A Plant Of Civilization), което ще представи мрежата „Slow Olive“ и представителствата ѝ в Италия, Испания и Турция. От 16:00 ч. турските отлежали сирена ще бъдат главният герой на презентацията Пещерата в центъра на света (The Cave In The Center Of The World).

В неделя, 25-ти от 17:30 ч. ще има още един момент, посветен на гръцката кухня. Готвачът Никос Фотиадис (Nikos Fotiadis) ще приготви ястие от Епир в кухнята на Terra Madre.

В понеделник, 26-и от 10:00 ч. в музея на Lavazza посетителите ще могат да разгледат историята на кафето през различните методи за приготвянето му и да го опитат според традициите в различните страни – от турско кафе до бразилско кафе „в чорап“ и кафе Туба от Сенегал – по време на дегустационния семинар Кафе на всеки език (Coffee in Every Language).

Запознайте се с делегатите

Освен официалната програма в „Terra Madre Salone del Gusto“ ще има представяния от много делегати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Ще можете да се запознаете с различни готвачи, Presidia производители, като например производителите на сирене Мишавине от Албания, наградени на Cheese 2021, и производители на продукти от „Съкровищница на вкуса“ (Ark of Taste), кулинарни активисти, журналисти, учители и академици от региона.

Terra Madre Salone del Gusto is organized by Slow Food, Piedmont Region and City of Turin, with the patronage of the Ministry of Agriculture Food and Forestry, the Ministry for Ecological Transition and Anci. The event has been made possible by the support of companies who believe in the values and objectives of the event, including Main Partners: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua and UniCreditFondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria.

Terra Madre Salone del Gusto Press Office

 Slow Food

Alessia Pautasso – [email protected] (+39) 342 8641029

Paola Nano – [email protected] (+39) 329 8321285

 Piedmont Region

Donatella Actis – [email protected] (+39) 335 7586327

 City of Turin

Luisa Cicero –  [email protected] (+39) 346 2356935

 

Slow Food is a worldwide network of local communities founded in 1989 in order to counteract the disappearance of local food traditions and the spread of fast food culture. Since then, Slow Food has grown to become a global movement that involves millions of people in more than 160 countries and works so that we can all have access to good, clean and fair food.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter