Президиуми Slow Food на Cheese 2015

18 Aug 2015 | Bulgarian

Cheese – международно събитие посветено на млякото и неговите форми и продукти, което ще се състои от 18 до 21 септември в Бра, (Италия) – и в което ще участват стотици производители от Италия и света. Улиците на центъра на града ще посрещнат разнообразни продукти от над 60 президиума Solw Food: сирена, както и животински раси, хлебове, зърнени храни, медове и конфитюри.

Президиумите  – Slow Food Presidia са проекти, които подкрепят малките традиционни производства, които са пред риск от изчезване, защитавайки уникални райони и екосистеми, възстановявайки стари занаяти и техники на производство, спасяват породи от изчезване, видове зеленчуци и плодове. На Cheese продуктите на президиумите ще бъдат представени с разказващ етикет, една система на етикетиране, която разказва произхода, метода на производство и органолептичните качества.

От години Slow Food се ангажира да подпомага мандарджии и овцевъдци, които с тяхната страст и усърдие устояват на омологацията и на стандартизацията на вкусовете, и Cheese е възможност те да бъдат насърчени. На пазара посетителите ще могат да открият невероятно разнообразие от сирени продукти от много страни от света: от Африка до Пиренеите и Алпите и пасищата на Северна Европа.

Пълният списък на Президиумите представени на Cheese може да бъде консултиран на адрес: http://cheese.slowfood.com/en/out-and-about/presidi-slow-food/

Европа

В много страни европейската законодателна норматива относно хигиената и сигурността на хранителните продукти представлява голяма пречка за малките производители, които играят важна роля за екологичното развитие и опазването на природата в земеделските зони.

В англосаксонските страни законодателството, което засяга производството на продукти от сурово мляко затруднява силно занаятчийските производители, вкусовете, традициите и опазването на биологичното разноообразие.

Обединеното Кралство и Ирландия ще бъдат представени на Cheese от занаятчийското Artisan Somerset Cheddar Presidium и от Irish Raw Milk Cheeses Presidium, (ирландски сирена от сурово мляко), които обединяват 10 традиционни мандри, които работят с различни стилове и техники, но с общата цел да произвеждат сирена с високо качество използвайки сурово мляко.

В Холандия традиционните производители на сирене са под властта на посредници, които препродават техните сирена без да обозначат произхода. На Cheese посетителите ще могат да опитат Aged artisanal Gouda,  сирене произведено от три фермери от мляко на кравите Fresian-Holstein и престояло две–три години в дървени сандъци.

От Белгия на Cheese ще участват последните два производителя на Raw-milk Herve, сирене от сурово мляко със мека консистенция и измита кора, които са заплашени от строгите правила и изисквания на Националната санитарна агенция по сигурността на храните.

В Северна Европа президиумите Slow Food са създадени със специфичната задача да защитят животински раси, които са добре приспособени към студения и суров климат.

От Норвегия на Cheese ще пристигне Sognefjord artisan Geitost, карамелизирано кафяво сирене, символ на упоритостта на норвежките колтиватори, които се противопоставят на законите налагащи главно индустриалното производство.

Новост тази година ще бъде участието на Skyr Presidium  от  Исландия, създаден с цел да съхрани и да поощри използването на античната рецепта за сиренето skyr, прясно сирене произведено от кисело мляко. Президиумът подпомага и защитава малките производители и местните овцевъдци, въвличайки ги в ново и алтернативно развитие на исландската земеделска икономия.

Баската област на Франция ще бъде представена от четири от техните традиционни продукти: сирена от планината Ирати, където все още съществува традицията стадата да се местят да пасат в планината през лятото; овчарските сирена от трите долини на Bearn, във френската част на Пиренеите; антични сортове череши от Itxassou и ябълки подходящи за производството на ябълково вино.

От швейцарските Алпи ще присъстват президиумите на  Vacherin fribourgeois от сурово мляко, Emmentaler и Sbrinz.

От Италия ще присъстват 19 президиума от планината. От тях ще посочим два участващи на събитието за първи път тази година: Pecora frabosana от Пиемонте и Capra orobica от Ломбардия. Общо Италия ще бъде представена от 27 президиума: голяма разнообразие от сирена произведени в Пиемонте, Ломбардия, Емилия Романя, Венето, Трентино Алто Адидже, Лацио, Базиликата, Фриули Венеция Джулия, Калабрия, Пулия, Кампаня, Сицилия и Сардения.

Балкани и Източна Европа

Традиционното производство на сирена от сурово мляко е поставена в опастност в страните, които са се присъединили отскоро към Европейския Съюз, където регионалните и националните контролни органи не признават гъвкавостта на европейската норматива по хигиена и сигурност на храните и налагат строги мерки.

Ще пристигнат на Cheese от България президиумът на сирената приготвени от мляко от каракачанска овца, порода овца на изчезване – съществуват 400 овце в планината Пирин и Зелено сирене от Черни Вит едно от малкото подправени сирена в света, което Slow Food се опитва да съхрани благодарение на пет производителя от президиума.

От Румъния сиренето Branza de Burduf, произведено по склоновете на планината Бучедж измежду най–високите на Карпатите.

От Полша Oscypek от планините Татра където живее народа на Батца, едно особено овцевъдно малцинство.

Африка

В Африка производството на сирене се различава от европейското: климатичните промени предизвикват огромни проблеми на пасищата, губи се обичая да се доят козите и хигиенно–санитарните условия представляват важен проблем.

Между тарабите на президиумите на Cheese, ще бъде отделено специално място което да демонстрира биоразнообразието в Африка. Тук ще бъде възможно да се открие ръчноизработен сапун от етиопските овчари карраю, направено от мляко от камила от президиума Slow Food, имайки се предвид невъзможността да бъде пренесено камилско мляко в Италия. Посетителите на Cheese ще влязат в контакт и с други президиуми Slow Food и някои общности произхождощи от Кения, Южна Африка, Кабо Верде, и др.

Покот, етническа група овцевъдци от западна Кения ще предложат дегустации на Кисело мляко с пепел, президиум Slow Food. За да бъде произведено това кисело мляко, млякото се изсипва в дълги, тесни съдове направени от тикви сорт gourd, оставя се да престои поне три дни и накрая се смесва с пепел придобита от едно местно дърво, cromwo, познато с неговите дизинфекционни качества.

От Южна Африка ще присъстват производители от Президиума на южноафриканските сирена от сурово мляко. За тях Cheese 2015 представлява голяма възможност да запознаят консуматорите с полезните качества на едно сирене направено от непастьоризирано мляко, и да подчертаят важността на занаятчийското производство на този продукт в Южна Африка.

Ще бъде възможно да се опита и Козе сирене от Planalto di Bolona, Кабо Верде. Методите  използвани за отглеждане на животните и за производство на сирене в тази планинска зона, суха и неподходяща са впечатляващ пример за нагаждане към изключително неблагоприятните климатични условия.

Една делегация от Мароко ще донесе Jben of Chefchaouen, традиционно прясно сирене от коза, вече представено на Arca del Gusto (Дъга на Вкуса).

Последно, но не по–малко важно, една част от изложението ще бъде предоставена на Caffè Robusta  от Сао Томе и Принсипи, която въвлича 12 семейства произхождащи от Сао Николау и осем общности на производители от югоизток, най–бедната част на острова, общо 150 производители.

За акредитация на Cheese използвайте следния линк:

http://cheese.slowfood.com/en/press/pre-accreditation-request/

Cheese e възможно благодарение на усърдието на фирми, които вярват в бъдещето на качествения млечно–сиренен  сектор, между които цитираме Официалните партньори: Консорцио Пармиджано–Реджано, Лурисия, Пастифичо ди Мартино, Радебергер Группе Италия.

Cheese, международното събитие организирано на всеки две години от Slow Food и град Бра ще се състои в Бра, Италия от петък 18 до понеделник 21септември. Събитието в чест на формите на млякото достигна десетото издание тази година и спомогна за организирането на международна мрежа от мандарджии и занаятчии. 

За допълнителна информация се свържете с Прес офиса на Slow Food Internazionale:

Паола Нано, +39 329 8321285, [email protected]

 Град Бра: Раффаеле Грилло – Елена Мартини +39 0172 438278, [email protected]

www.slowfood.itwww.comune.bra.cn.it 

Slow food  въвлича милиони хора, които следват филисофията на храната „добра, вкусна и чиста“; една мрежа съставена от привърженици, майстор–готвачи, младежи, производители, рибари и академици от повече от 150 държави. Между тях  100. 000 съдружници принадлежащи на 1.500 местни групи, които допринасят за финансирането на асоцияцията чрез вноската за записване и участват на многобройни събития организирани на местно ниво. Към съдружниците се прибавят 2000 общности на храната на Терра Мадре въвлечени в агро–хранителната биопродукция  и от малък мащаб. 

Президиумите Slow Food подпомагат качествените продукции, които са с риск от изчезване; защитават райони и екосистеми, възстановяват традиционни методи за производство и предпазват местни животински породи и растителни видове. Днес наброяват 450 в повече от 60 държави от пет континента и въвличат повече от 13.000 производители.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter