Някои го Обичат Сурово

27 Jun 2017 | Bulgarian

Cheese 2017 се фокусира върху сиренето от сурово мляко и натуралността

Уеб страницата онлайн на Cheese 2017 е на адрес: http://cheese.slowfood.it/en/, където е възможно да поискате акредитации на пресата.

Cheese 2017, международно събитие, организирано от Slow Food и Град Бра и посветено на високо-качествени и занаятчийски млечни продукти, ще се проведе в бра (Италия) от 15-18Септември 2017 г.. Тази година Cheese също така празнува своя двадесети рожден ден: през годините, събитието доведе до изграждането на международна мрежа на производителите на сирена, овчари, сиренари и рафинерии, които се обединяват на всеки две години, за да представят техните продукти, да срещнат обществеността и да обсъдят предизвикателствата, пред които са представени и новите критични теми в света на млечните продукти.

последното издание на Cheese, което се проведе през 2015, срещна участието на повече от 270,000 посетители, 30% от които от чужди държави и повече от 300 изложители от 23 държави.

Cheese 2017 поставя сиренето от сурово мляко в центъра на дебата. За първи път в историята, Италианския и Международния Пазар тази година предлагат само краве, овче и козе сирена, направени единствено със сурово мляко Това е голяма стъпка напред за да се повдигне летвата още по-високо по отношение на качеството, тъй като сиренето от сурово мляко разказва за едно огромно различие в света на биоразнообразието: на пасища, на животински породи, на различни видове мляко, на умения и традиции. Те въплъщават стойности в рязък контраст със стерилизация и хомогенизиране на масовото производство на храни.

Нещо повече, това издание на Cheese има за цел да представи движението на суровото мляко и да планира своите бъдещи действия. В много държави, суровото мляко е забранено или ограничено, което означава, че производителите нямат свободата да произвеждат сирена от сурово мляко и клиентите нямат свободата да на собствен избор. Битката в защита на суровото мляко, проведена от Slow Food още от първото издание, е постигнала значителни резултати, така че мрежата на дребните производители се е разпространила дори в държави като Южна Африка, Бразилия и Аржентина. Въпреки това, все още трябва да извървим дълъг път.

Близо 600 международни Президиуми, в действителност, 95 са посветени на сирената. На Cheese, ще могат да научат повече за много Slow Food Presidia, като например Raw Milk Stichelton от Великобритания, Mountain Pasture Sbrinz от Швейцария или Boeren Leyden Traditioneel, нов Президиум, пуснат в скоро време в Холандия.

Почетните гости тази година са САЩ, където Slow Food пуска сега своя исторически American Raw Milk Cheeses Presidium.

Друга основна тема на Cheese 2017 е натуралност (тясно свързана с употребата на индустриални ензими в сиренето), с посветена отрасъл, който освен сирената, също така произвежда естествено отгледани меса, произведени без нитрити, нитрати и други консерванти, натурални вина произведени с избрани маи и без сулфити, традиционна бира Belgian Lambic beer направена от спонтанна ферментация и продукти като квасен хляб.

Натурално сирене означава сирене, направено без индустриални маи. Днес, по-голямата част от млекопреработвателите, вече не произвежда мляко ръчно; дървото често е забранено в мандрите и млякото преминава от тръба в тръба, от стомана в стомана, в перфектно стерилизирана среда, която пречи на растежа на бактериалната флора. Това означава голяма загуба на биоразнообразие.

Производителите на сирене купуват готови ензими които да добавят в млякото, за да се стартира процесът на коагулация и да постигнат все повече и повече сигурност, консистентен продукт с по-малко дефекти. Това изгодно съкращаване на процедурата, която отстранява дефектите, но стандартизира вкуса, прави цяло състояние за малкото мултинационални компании, които произвеждат пакети на културите. В продължение на години Slow Food насърчава производителите да не произвеждат стартови култури или поне да избягват да ги купуват, вместо това да произвеждат самостоятелно стартовите култури в мандрата (подобно на това “майката” е готова за квас или оцет), по този начин се поддържа естествената бактериална флора и чувствително идентифицира готовото сирене.

 

Програмата за Cheese 2017 включва 35 Семинари за Дегустация, насочена дегустация за откриване на света на млечната био разновидност и повече; Вечерни Срещи, една възможност да срещнете едни от най-добрите италиански и международни шеф и да се насладите на техните специални ястия; както и конференции на теми, свързани с хуманното отношение към животните, глобалното затопляне, храненето и здравето.

За допълнителна информация, моля, свържете се с:

Slow Food Международен Прес-център

[email protected], +39 0172 419 645 – Twitter: @SlowFoodPress

Крадът на Bra

Елена Мартини и Ерика Аселле, +39 0172 438278, [email protected]

Slow Food е основна глобална организация, която предвижда сват, в който всички хора имат достъп и се наслаждават на храна, която е добра за тези, които я отглеждат и добра за планетата. Slow Food включва над милион активисти, шеф, експерти, младежи, фермери, рибари и академици в над 160 държави. Сред тях, мрежата от около 100,000 члена, Slow Food са свързани с 1,500 местни клона по света, допринасяйки чрез своя членски внос, както и събития и кампании, които те организират. Като част от мрежата, повече от 2,400 Terra Madre хранителни общности, практикуващи малък бизнес и подкрепящи производството на качествена храна по света.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter