Карло Петрини в България

14 Mar 2016 | Bulgarian

Президентът на международното движение Slow Food се среща с локалната мрежа на Terra Madre

Карло Петрини, президент на международното движение Slow Food, ще бъде в България на 16 и 17 март, за да се срещне с представителите на местните институции и с мрежата на Slow Food в България.

Пътуването на г-н Петрини ще предостави възможност да разговаряме за два големи проекта на Slow Food за 2016 год.:

  • Прилагането в практиката на Съкровищницата на вкусовете, която от тази година се радва на сътрудничеството на Университета за гастрономически науки в Поленцо – първата институция на света, която предлага интердисциплинарен подход към образованието в областта на храните и храненето. В този голям онлайн каталог на земеделското и хранително биоразнообразие по света, което е изложено на риск от изчезване, продължават да се получават многобройни заявления и кандидатури. Днес включените в Съкровищницата продукти са вече 2942, а препоръчаните продукти – 835. Но числата се увеличават с всеки изминал ден, защото мрежата Slow Food по света има волята да спре загубата на биоразнообразие. .За да препоръчате даден продукт, е необходимо да попълните този формуляр.
  • Следващото издание на Terra Madre Salone del Gusto 2016 ще се проведе от 22 до 26 септември в гр. Торино (Италия). Тази година мероприятието за първи път ще се проведе на открито, в някои от най-красивите и значими локации на град Торино. Тазгодишната тема е Да обичаме земята. Това са изображенията-символ на мероприятието, които разказват за богатството и биоразнообразието на Terra Madre– мрежата , която обединява повече от 2400 общности на храната по целия свят.

По-долу са посочени срещите на г-н Петрини в България:

София, 16 март, 13:00 часа

Пресконференция в БТА – Българска телеграфна агенция. Г-н Петрини ще представи събитието Terra Madre Balkans 2016, което ще се проведе от 2 до 5 юни в Тирана, Албания, и ще говори за Съкровищницата на вкусовете във връзка с валоризирането на кулинарното наследство на България.

София, 16 март, 19:00 часа във Vivacom Art Hall (Адрес: улица “Ген. Йосиф В. Гурко” 4, София)

Карло Петрини ще представи книгата си “Хубаво, чисто и справедливо”, публикувана наскоро в ново актуализирано издание. Българското издание е под редакцията на Издателска къща Жанет 45.

Книгата проследява линиите на теоретично развитие на концепцията за “еко-гастрономия”. От 80-те години насам, с фондация Slow Food г-н Петрини е разработил нова идея за гастрономията, която гледа на храната като на резултат от културни, исторически, икономически и екологични процеси.

На 17 март г-н Петрини ще посети град Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019 г., където ще се срещне с местните членове на Slow Food и ще представи книгата си.

В 18:30 часа, в Студио 1 на радио Пловдив (адрес: ул. “Найден Геров” 8, Пловдив), ще направи втора презентация на книгата “Хубаво, чисто и справедливо”. Тази презентация ще се проведе под формата на разговор между Карло Петрини и Манол Пейков – редактор на изданието.

Посещението на г-н Карло Петрини в София е част дейностите по проект ESSEDRA, съфинансиран от Европейския съюз чрез ГД “Разширяване”, популяризиран от Slow Food с цел да съпътства процеса на интеграция в Европа на Балканите и на Турция, чрез укрепване на гражданското общество и на способността му да влияе върху политиката и да насърчава модели на устойчиво развитие на селските райони.

http://www.essedra.com/

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

[email protected] – Туитър: @SlowFoodPress

Паола Нанo – Международна пресслужба Slow Food – [email protected]

Микеле Румиц – Координатор на Slow Food за България – [email protected]

Slow Food обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 160 страни; мрежа от около 100 000 члена на Slow Food, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2400 хранителни общности Terra Madre, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter