Ден Терра Мадре 2013

05 Dec 2013 | Russian

На 10 Декември 2013 г., международната мрежа Slow Food организира събития по цял свят, за да отпразнува местната храна по случай петия Ден Терра Мадре. Денят се провежда от 2009 г. и е важна възможност за всички, които вярват във философията на Slow Food да промотират устойчива хранителна система пред своите общности и вземащите решенията на местно ниво.

През 2012, близо 160 хиляди души от 130 държави на пет континента се включиха в отбелязването в организирани срещи и дебати, пикници и вечери, филмови прожекции, посещения на ферми и още много други. Конвивиумите от Slow Food, хранителните общности Terra Madre, готвачи, академици, младежи, проекти за училищни градини, президиуми и производители от Съкровищницата от Вкусове са ключови организатои на Деня Терра Мадре, въпреки че всеки е добре дошъл да участва и организира събитие. Събитията се провеждат в градове и селски райони, училища и читалища, кина, ферми, ресторанти и лични домове.

Следващите са кратки описания на някои от събитията планувани за тази година по цял свят:

Германия, Мюлфинген. Традиционни ястия от региона на Хохенлохе: Това събитие ще се състои в училище, където две традиционни зимни ястия с местни съставки от региона на Хохенлохе ще се сервират по време на обяда на конвивиума, на който ще присъстват и учители и ученици.

Румъния, Турда. Културна привързаност към рецептите от нашето детство: Slow Food Клуж Трансилвания организира това събитие за да почете традиционните рецепти и да припомни ястията от детството като biscuiţi şpriţaţi. По време на това събитие ще се проведе проучване на културната привързаност към храната, за да засили разбирането на тази връзка.

Албания, Шкодра. Почитане на горските продукти на балканските страни: Това събитие включва изложение и дегустация фокусирана над различните горски и пасищни продукти, и над различни сортове от Балканите (Македония, Косово, Черна гора, Хърватска, Босна, Република Сръпска и различни райони на Албания).

Южна Корея, Сеул. Почитане на разнообразното Кимчи: Събитието „Разнообразното Кимчи” е организирано от Slow Food Youth Network в Корея. Участниците ще могат да споделят рецепти за Кимчи, за да съживят интереса към това традиционно ястие и да обърнат внимание на разнообразието от рецепти и местни вариации, които все още съществуват, особено покрай забързания начин на живот, който застрашава ястието да бъде забравено или изместено от фабрично Кимчи.

САЩ, Ню Орлийнс. Камион с Slow Wine и Съкровищница от Вкусове: Slow Food Ню Орлийнс организират събитие, което ще представи италиански вина от пътеводителя “Slow Wine” изготвен от Slow Food, както и Fat Falafel Food Truck, който наскоро беше определен от Zagat като един от топ 10 задължителни камиона с храна, които трябва да опитате в САЩ. За да отбележи Деня Терра Мадре, камиона ще подготви ястие с продукт от Съкровищницата от Вкусове.

Също в САЩ, Slow Food Олимпия в щата Вашингтон планира готварски урок за Slow Fish, който ще представи рецепти, които наблягат на местните и усточиви морски дарове, за да почете Деня Терра Мадре и процъфтяващото движение Slow Fish.

Мексико, Сантиаго де Керетаро. 2a Reunión de Decrecimiento: Конвивиумът Ел Бахио-Керетаро и Асоциацията за Съхранението на Гастрономичните Традиции организират конферентна програма за защитата на природата. Двудневната програма ще покаже на производители, готвачи, академици и студенти как да почетат биоразнообразието чрез образование и създаване на революция на идеите.

Танзания, Дар ес Салаам. Яжте местни продукти – Подобрете храненето си: Пет общности включени в проекта „Хиляда градини за Африка” ще приготвят местни храни, главно с продукти от собствените им градини. Като част от събитието три начални училища включени в проекта ще съберат продукцията от градините, ще участват в дискусия за стойността на храната, ще сготвят и ще хапнат с учителите си. Съкровищницата от Вкусове също ще бъде тема на различни фермерски пазари. В допълнение на това, участниците ще номинират различни видове ям и киманшига (местен зеленчук) за каталога на Съкровищницата от Вкусове.

Австралия, Бруум (Западна Австралия). Фестивал на орехите Пиндан: Babagarra Aboriginal Incorporated организира Фестивал на орехите Пиндан по случай Денят Терра Мадре. Организацията ще приеме гости за вечеря, за да отбележи значимостта на жените аборигени в осигуряването на хранителна независимост и тяхната роля в грижата за семействата и природата си, докато продължават вековните си традиции за прибирането на диворастящи растения като ореха Пиндан. Съвсем наскоро орехът бе добавен към Съкровищницата от Вкусове.

Венецуела, Мерида. Втори екофестивал на местните картофи: Между 10 и 14 декември ще се проведе вторият екофестивал посветен на местните картофи с цел да промотира реинтеграцията на автохтонните сортове картофи в ежедневната диета на хората във Венецуела. Чрез образование и дегустация, това събитие цели да илюстрира важната роля на съхранението и съживяването на местните сортове за спечелване и защита на хранителна независимост и завръщане на здравословната храна с културна значимост на масите във Венецуела.

Фокусът на Деня Терра Мадре през 2013 е съхраненението на застрашените храни. Фактори включващи индустриализацията на земеделието и забързания начин на живот застрашават много традиционни храни: плодове, зеленчуци, животински породи, сирена, хлябове, сладкиши и преработени меса са в риск от изчезване в рамките на няколко поколения. Slow Food работи, за да подбере и документира възможно най-много от тези продукти като ги добавя към каталога Съкровищница от Вкусове. Денят Терра Мадре е важна възможност да се опишат и номинират нови продукти и да се промотират вече записаните в Съкровищницата продукти, заедно с знанието, традициите, културите и териториите, от които идват те.

Мрежата Терра Мадре е стартирана от Slow Food, за да даде видимост на малките фермери, животновъди, рибари и занаятчии от целия свят, чиито подходи към производството на прани защитават природата и общностите. Мрежата ги събира с академици, готвачи, потребители и младежи в 150 държави, за да могат заедно да работят за подобряването на хранителната система. Терра Мадре представлява позитивна глобализация и дава гласност на тези, които отказват да се предадат на индустриалния подход към земеделието и стандартизирането на хранителната култура. Хранителните общности декларират заедно, че производството на храни трябва да бъде в хармонични отношения с природата и да утвърждава културното и научното достойнство на традиционните методи.

За да научите повече: www.slowfood.com www.terramadre.org www.slowfood.com/terramadreday. Натиснете тук, за да видите събитията регистрирани по света за 2013 г.

За повече информация, моля, свържете се с пресофисът на Slow Food International

Paola Nano, +39329 8321285 [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter