Богатството и разнообразието на храната на Балканите на изложение в Terra Madre Salone del Gusto 2016

04 Aug 2016 | Bulgarian

Организирано от Slow Food, област Пиедмонт и град Торино, 11-то издание на Terra Madre Salone del Gusto – най-важното международно събитие в областта на културата на хранене, ще се проведе от 22 до 26 септември 2016 г. в Торино, Италия. Пет хиляди делегати от 160 страни, над 800 изложители, 300 президиуми Slow Food и 500 Terra Madre хранителни общности ще вземат участие в събитието.

Международният пазар ще бъде домакин на 15 щанда, посветени на представянето на продукти на Terra Madre хранителни общности и президиуми от Балканите и Турция. По-голямата част от територията е предоставена чрез проекта ESSEDRA, съвместно финансиран от Европейския съюз и целящ подпомагане на процеса на европейска интеграция на страните от Балканите и Европа чрез укрепване на гражданското общество и способността му да влияе върху политиката и да насърчава устойчиви модели за развитие на селските райони. Този проект също така допринесе за учреждаването на пет нови президиуми на Slow Food, които ще присъстват тази година:

  • Розов домат Куртово Конаре от България – сорт, известен в цяла България със своята сладост, който се използва за направата на Лютеница – пикантен специалитет от домати и чушки.
  • Peljesac Varenik от Хърватска е също така едно от най-типичните вина от южна Далмация. На полуостров Пелешац то се прави изключително от местния сорт Плавач Мали, цветът му варира от кърваво червен до отенъци на тъмен карамел и има силен плодов аромат с нотки на мед и марсала.
  • Stanushina grape от Република Македония принадлежи към гроздовите сортове от черноморското семейство и е бил отглеждан на стръмните му брегове от древността. Това грозде се използва за направата на коминяк – рубинено червено вино с аромат на ягоди, малини и сушени плодове, както и за мадзун – напитка, използвана като лек при чернодробни проблеми и при възпаление на дихателните пътища, както и като заместител на захар в готвенето; и новият президиум Македонска медна пчела, учреден с цел опазване на местния вид пчели, Apis mellifera macedonica, разпространен из цялата историческа област Македония, oт източна Албания до западна България.
  • Bazna pig от Румъния е кръстен на общината със същото име в областта Сибиу, където е предпочитан заради своята издръжливост и заради качеството на месото. Маста му е с отлично качество и е подходящо за производството на сушени меса, които се оставят да престоят през зимата и се опушват на таваните на традиционните къщи.

Следвайки огромния успех на 4то издание на Terra Madre Balkans, което се проведе в Тирана миналия юни, Албания ще представи широка гама от продукти, включително президиум Permet gliko, зехтин Elbasan и продукти от област Келменд. Много албански майстор-готвачи, включително Алтин Пренга и Сокол Пренга, ще се включат в събитието, за да представят Сдружение на Slow Food готвачите, което от скоро съществува в страната, и за да участват в Кухня на сдружението на готвачите.

Мрежата Slow Food България ще е домакин на най-голямата изложбена площ с три щанда, където посетителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с богатството на българското производство на храна, включително известното Зелено сирене Черни Вит, Каракачанска овца и президиум Meurche, заедно с много продукти от каталога Арка на вкусовете, като например Сол от Атанасовското езеро, Източнобалканска свиня, както и няколко месни продукта от Странджа планина.

Република Македония ще включи също президиуми Червени чушки Буково и Сладко от диви смокини.

На изложбената площ на Турция ще бъдат изложени продукти от пазари на Земята Slow Food – президиум на древния пшеничен булгур Siyez, както и подбор от седемте тархана, включени в Арката на вкусовете – древен сушен продукт на основата на ферментирала смес от зърна и кисело мляко или ферментирало мляко, която обикновено се прави през зимата на гъста супа. Тархан е традиция в производството на храна, открита от Иран до Босна. Това е типичен домашно-приготвен продукт, с десетки, ако не стотици, разновидности само в Анатолия, където всяко домакинство и общност го пригодяват в съответствие с наличните местни продукти и с вкусовите предпочитания: уникален символ на хранителното разнообразие и на не-масовото производство на храни.

Липсата на гъвкавост при прилагането на хигиенните норми на Европейския съюз на Балканите и в Турция е отдавна признато за основното политическо предизвикателство в района; това е също и причината за това, че някои президиуми на млечни и месни продукти от страни извън ЕС няма да бъдат показани или продавани на международните пазари, включвайки тук сирене Mishavinë от Албания, Boğatepe Gravyer от Турция и сирене в сак от Босна и Херцеговина.

Конференция, посветена на Запазване на биоразнообразието на Балканите ще оцени приноса от четирите години на проекта ESSEDRA, който доведе до идентификацията на над 300 продукта от Арката на вкусовете в района и до цялостна програма за подкрепа на достъпа до пазари на малките фермери с техните традиционни продукти, както и до определяне на предстоящите предизвикателства.

Актуална информация за Tеrra Madre Salone del Gusto 2016 можете да намерите онлайн на: http://www.salonedelgusto.com; можете да поискате журналистическа акредитация тук (http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/).

За повече информация, моля свържете се с:

Slow Food, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Област Пиедмонт, +39 011 432 2549, [email protected]

град Торино, +39 011 442 3606, [email protected]

Terra Madre Salone del Gusto е реализиран с помощта на няколко организации, между които официалните партньори: Луризиа, Пастифико Мартино, Радебергер Груп Италия, Лаваза, Сапори, Ирен, Интеза Сан Паоло, Елпе; поддръжници на Фондация Terra Madre и Slow Food: Компания ди Сан Паоло, Фондация CRT и Асоциация на банковите фондации Пиедмонт, Колдирети. С подкрепата на МФРЗ, Европейския съюз и CIA. 

Slow Food е международна организация на производители, която визира свят, в който хората имат достъп до и могат да се насладят на храна, която е добра за тях, за тези, които я произвеждат, и за планетата. Slow Food включва над един милион активисти, готвачи, експерти, младежи, земеделски производители, рибари и научни сътрудници в над 160 държави. Между тях има мрежа от около 100 000 члена на Slow Food по света, свързани в 1 500 местни звена, които допринасят както със своите членски такси, така и чрез събитията и кампаниите, организирани от тях. Като част от мрежата, повече от 2 400 хранителни общности Terra Madre по света се занимават с дребно и устойчиво производство на качествена храна.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter