Балканите в прожекторите на Salone del Gusto и Тера Мадре

05 Jul 2012 | Bulgarian

Над 180 кв. метра на Salone del Gusto и Тера Мадре 2012 – петдневното празненство на качествената храна от цял свят на Slow Food, ще бъдат посветени на Балканите с продукти от повече от 50 хранителни общности и Президиуми на Slow Food в района. Четири различни пътеки ще водят през изключителното биоразнообразие на региона, тематично обединени около занаятчийските и планинските сирена, дивите билки, плодовите консерви и вина и алкохолните напитки.

Занаятчийски и планински сирена: Сезонната миграция на добитъка има дълги традиции на Балканите. Милиони животни, главно овце, някога са били водени от Черно до Егейско и Средиземно море всяка година. Днес последните пазители на тази древна традиция са овчарите и занаятчиите, които все още произвеждат своите сирена на планинските пасища, заобиколени от спиращи дъха девствени пейзажи. Salone del Gusto и Тера Мадре дават възможността да се срещнете с тези издръжливи хора, които поддържат живи традициите. На Пазара посетителите могат да открият Президиумите на Брънза де Бурдуф в планините Бучеджи в Румъния, на зеленото сирене от Черни Вит в България и на пастирското сирене от река Маврово в Македония, както и бяло сирене от Сърбия и Президиума на каракачанската овца.

Вина и алкохолни напитки: Дали е ракъ в Турция, раки  в Албания, ракия в славянския свят, тази напитка се произвежда в целия район, от Анадола до Далматинските острови. Абсолютният символ на гостоприемството и празничността, всеки има своя източник – приятел или роднина в провинцията, който все още я произвежда у дома си. Различни варианти от целите Балкани ще бъдат на разположение да бъдат опитани на Salone del Gusto и Тера Мадре. Посетителите също така ще могат да се потопят в света на балканските вина: херцеговинско вино от Босна, Калмат от Албания и Плавац Мали от Хърватия.

Диви билки и медицински растения: Селските хора на Балканите имат несравними познания за медицинските растения и дивите билки, особено жените – абсолютните пазители на биоразнообразието в региона. На пазара посетителите могат да срещнат български събирачи на билки от Кюстендил и да научат за свойствата на билките от остров Уние в Хърватия.

Сладка: Балканите са домът на някои от най-добрите сладка, компоти и плодови консерви в света благодарение на биоразнообразието, предоставено от запазените гори и пасища и съществуването на много области, подходящи за отглеждането на овощни дървета. На Salone посетителите ще имат възможност да научат повече за традиционното слатко директно от производителите по време на Taste Workshop (Работилницата за вкус) Богатствата на Албания, който ще включва сладко от сливи Пожегача от Босна и от дива смокиня от Македония, и двете Президиуми на Slow Food.

Част от площта на събитието през 2012 г. е посветена на производителите и продуктите от шест Пазара на Земята, два от които от региона на Балканите: Черни Вит (България) и Фоча (Турция). Посетителите могат да научат повече за проекта, да дегустират и да си купуват различни занаятчийски и традиционни продукти и да научат как можем да скъсим разстоянието между производители и съпроизводители.

Балканската мрежа от хранителни общности се събира на срещата на Тера Мадре Балкани в София, България от 29 юни до 1 юли. Мрежата се събира, за да обсъди новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите пред дребните земеделци в членуващите и нечленуващите в ЕС страни в региона. Над 150 делегати от 10 страни ще участват в срещи, кръгли маси, споделяне на трапеза и пазар, които ще демонстрират качествените продукти от региона.

Slow Food и мрежата на Тера Мадре имат силни корени в региона и обвързват множество заинтересовани лица с над 1500 членове на Slow Food, 11 Президиума на Slow Food, 60 хранителни общности на Тера Мадре, 15 образователни програми за храните в училищата и 25 майстори готвачи.

Вижте програмата и купете билети за събитията: 

http://salonedelgustoterramadre.slowfood.com/eventi.plp?pagina=laboratori_del_gusto 

Предварителна продажба на билети за вход можете да намерите тук: www.salonedelgustoterramadre.slowfood.com 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter