Σύμφωνα με τον Fao το 17% των ζώων εκτροφής κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η κιβωτός γούστου του Slow Food έχει ήδη αυξηθεί κατά 340 είδη, αλλά ακόμη υπάρχει πολύ δουλειά.

09 Feb 2016 | Greek

Η έκθεση του FAO δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά και ανησυχητικά δεδομένα:το 17% των ζώων εκτροφής κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Το ποσοστό αυτό είναι το σύνολο 1458 φυλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη εξαφανιστεί. Από το 2005 έως το 2014, το ποσοστό των φυλών που κινδυνεύει έχει αυξηθεί κατά 2%. Ο Fao φαίνεται πως συνδέει το δεδομένο αυτό με την ύπαρξη του εξειδικευμένου βιομηχανικού κτηνιατρικού τομέα, όπου η παραγωγή κυριαρχείται από έναν περιορισμένο αριθμό φυλών υψηλής απόδοσης.

Η Slow Food, μέσω 58 Presìdi σχετικά με τις φυλές των ζώων βοηθά τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να τις διατηρήσουν, ενώ στον κατάλογο της κιβωτού της γεύσης, όπου επισημαίνονται οι φυλές προς διάσωση, περιλαμβάνονται επίσης 340.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε εσείς, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου της βιοποικιλότητας της Slow Food: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/animal-breeds/

«Στην ιστορία της φύσης και του ανθρώπου η εξαφάνιση των ειδών και των φυλών υπήρξε πάντα κάτι το φυσιολογικό» υποστηρίζει ο Piero Sardo, πρόεδρος του ιδρύματος Slow Food για τη βιοποικιλότητα. «Βέβαια, ενώ εξαφανίζονταν κάποια είδη και φυλές, άλλα φυσικά τα αντικαθιστούσαν. Τώρα, κατ’ ουσίαν η διαφορά είναι ότι ο άνθρωπος έχει επιταχύνει τη διαδικασία αυτή. Μόνο τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε το γενετικό, οικονομικό και πολιτισμικό κόστος. Το τελευταίο συνήθως παραβλέπεται, αλλά όταν χάνεται μια φυλή, μαζί της χάνεται και η πολιτιστική σχέση με την ιστορία μας και τον τρόπο που λειτουργούμε.

Ο Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του FAO, στο προοίμιο της έκθεσης υπογραμμίζει πώς οι φυλές που εκτρέφονται συμβάλλουν άμεσα στη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων το 70% των φτωχών στις αγροτικές περιοχές του κόσμου. Επομένως ο ρόλος της βιοποικιλότητα των ζωικών φυλών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια.

Ορισμένα παραδείγματα Presidi Slow Food για τη διαφύλαξη των ζωικών φυλών:

αγελάδα ankole στην Ουγκάντα, μαύρο γουρούνι Nebrodi στην Ιταλία, βίσονας των μεγάλων αμερικανικών πεδιάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαύρο κοτόπουλο ogye Yeongsan στη Νότια Κορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες, Επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

To Slow Food ενώνει εκατομμύρια αφοσιωμένους ανθρώπους με πάθος για το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει μάγειρες, τη νεολαία, ακτιβιστές, αγρότες, ψαράδες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς σε πάνω από 158 χώρες. ΈΈνα δίκτυο περίπου 100.000 μελών που συνδέεται με 1.500 τοπικά παραρτήματα του Slow Food σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας μέσω των συνδρομών τους, καθώς και τις εκδηλώσεις και εκστρατείες που διοργανώνουν. Η Terra Madre αποτελείται από 2.000 διατροφικές κοινότητες που εξασκούν την μικρής κλίμακας και αειφόρο παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter