Η Slow Food θεσπίζει ενα Οχυρό για την προστασία του αγνού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

20 May 2015 | Greek

Η Slow Food αποφασίζει να θεσπίσει ένα Οχυρό με σκοπό να αναδείξει την  ποιοτική παραγωγή, συσπειρώνοντας τους παραγωγούς του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και προτείνοντας κανονισμούς  φιλικούς προς το περιβάλλον και με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Το νέο Οχυρό Slow Food, αφιερωμένο στην καλλιέργεια της  εληάς και στην παραγωγή λαδιού  ποιοτικού,έξτρα παρθένου που αφορά, προς το παρόν, μόνο τον ιταλικό χώρο, έρχεται να προωθήσει έναν τομέα που , αυτή τη στιγμή ,βρίσκεται σε  πολύ δυσμενή  θέση και που υφίσταται τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού  με  μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ενώ δυσκολεύεται να προσφέρει στον καταναλωτή τη σωστή πληροφόρηση για την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στο Οχυρό του λαδιού συμμετέχουν, μέχρι σήμερα, 26 ιταλοί παραγωγοί που αποδέχονται τους εθνικούς κανονισμούς.

Οι μεγάλες  εμπορικές μάρκες επιβάλλουν κανόνες και τιμές στις οποίες  οι μικροί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.Εκτός αυτού, η καλλιέργεια της εληάς σήμερα περνάει μια ιδιαίτερη κρίση οφειλόμενη σε κλιματικές συνθήκες  και σε παράσιτα που σχεδόν μηδένισαν την τελευταία σοδειά.

Το λάδι είναι ένα βασικό συστατικό για την υγεία μας και, όμοια με τα άλλα συστατικά που θα πρέπει να απαρτίζουν τη διατροφή μας σε καθημερινή βάση , έχει σοβαρές  οικονομικές, κονωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που έσπρωξε τη Slow Food να ενεργοποιηθεί για να υπερασπίσει τους μικρούς παραγωγούς  που ενεργούν σε τοπική κλίμακα με συνείδηση και ευαισθησία για το ειδικό προϊόν που προσφέρουν παρά τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος, τη γραφειοκρατία και τις εμπορικές αντιξοότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Η συμμετοχή των παραγωγών, με τη δυνατότητα  που τους  προσφέρεται να προστίθεται στην ετικέττα της φυάλης του προϊόντος η ένδειξη Οχυρό της Slow Food ,υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς.

Σε ένδειξη  μεγίστης ποιότητας  του προϊόντος που φέρει τη συγκεκριμένη ετικέττα ως Οχυρό,οι παραγωγοί οφείλουν να έχουν ελαιώνες με  αιωνόβια δέντρα ντόπιας ποικιλίας που καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα ή χημικά φυτοφάρμακα. Το μάζεμα της εληάς δεν πρέπει να γίνεται με δίχτυα αλλά με το χέρι ή με εργαλεία που δεν βλάπτουν  το δέντρο και την  γύρω φύση.

Ολες οι πληροφορίες σχετικά με το προϊόν και όχι μόνο ο τόπος προέλευσης  και το είδος μεταποίησης αλλά και το έτος σοδειάς και το όνομα του ελαιοτριβείου αναφέρονται στην ετικέττα με αναλυτικό τρόπο ώστε να μπορεί ο παραγωγός να αφηγηθεί στον καταναλωτή την ιστορία που χαρακτηρίζει και αναδεικνύει το λάδι του.

Κάθε Οχυρό της Slow Food καθρεφτίζει την επιθυμία της  για  διαπαιδαγώγηση της γεύσης και της διατροφής ,για σωστή πληροφόρηση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου που έχουν οι παραγωγές,του ιστορικού τους και της σημασίας που εχουν για το περιβάλλον και το τοπίο. Μέσα σε ένα σύστημα που προτείνει κυρίως  μια ομοιογένεια διατροφής, το Οχυρό του Εξτρα παρθένου ελαιόλαδου αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Αυτή η εμπειρία, εξ άλλου, που σήμερα ξεκινά απο την Ιταλία ,ευελπιστεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες που παράγουν αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: η Slow Food προτίθετται  να προστατεύσει και να προωθήσει σε κάθε γωνιά της γης τις μικρές παραγωγικές μονάδες που σέβονται το περιβάλλον και που είναι οι εκφραστές της ντόπιας παραγωγής με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Το νέο Οχυρό παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της εκδήλωσης Slow Fish,αφιερωμένης στο ψάρι και στους θαλάσσιους βιότοπους , που έγινε απο τις 14 έως τις 17 Μαϊου 2015 στη Γένοβα Ιταλίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, Επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

To Slow Food ενώνει εκατομμύρια αφοσιωμένους ανθρώπους με πάθος για το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει μάγειρες, τη νεολαία, ακτιβιστές, αγρότες, ψαράδες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς σε πάνω από 150 χώρες. ΈΈνα δίκτυο περίπου 100.000 μελών που συνδέεται με 1.500 τοπικά παραρτήματα του Slow Food σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας μέσω των συνδρομών τους, καθώς και τις εκδηλώσεις και εκστρατείες που διοργανώνουν. Η Terra Madre αποτελείται από 2.000 διατροφικές κοινότητες που εξασκούν την μικρής κλίμακας και αειφόρο παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter