ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO

28 Jan 2021 | Greek

Μια διαδρομή για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και να μάθουμε ότι το μυστικό της υγείας και της ευεξίας (των ανθρώπων και του πλανήτη μας) βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή.

Ανάμεσα στους ειδικούς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα Terra Madre Salone del Gusto και οι Sandor Katz, David Quammen και Αντωνία Τριχοπούλου.

Η υγιεινή διατροφή και ο δραστήριος τρόπος ζωής αποτελούν την πρώτη εγγύηση για μακροζωία και υγεία. Επίσης, η επιλογή τροφίμων τα οποία παράγονται με μεθόδους που προάγουν την αγροβιοποικολότητα και έχουν χαμηλές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή είναι η πιο αποτελεσματική καθημερινή ατομική ενέργεια για την προστασία του πλανήτη.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ TO SLOW FOOD

Σε αυτές ακριβώς τις αρχές βασίζεται η διαδρομή που έχει αναπτύξει το Slow Food για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και να μάθουμε ότι το μυστικό της υγείας και της ευεξίας (των ανθρώπων και του πλανήτη μας) βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με το Slow Food, το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων υψηλής κατεργασίας, κυρίως στις πιο αδύναμες χώρες, είναι το αίτιο για προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Αντίθετα, μια προσέγγιση σε έναν πιο υγιή και ευχάριστο τρόπο διατροφής κάνει καλό στον άνθρωπο και συμβάλλει στο να μην επιδεινωθεί η ήδη εύθραυστη υγεία του πλανήτη, όπως με την απώλεια της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή.

Το δίκτυο Slow Food δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή στα θέματα της διατροφικής εκπαίδευσης και της γεύσης με εκστρατείες και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, όπως οι δραστηριότητες στα σχολικά εστιατόρια και οι εκπαιδευτικοί λαχανόκηποι. Στόχος της προσπάθειας του Slow Food είναι η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών όσον αφορά θέματα άμεσα συσχετιζόμενα με την υγεία και η αλλαγή των συστημάτων διατροφής και των πολιτικών που συνδέονται με αυτή, προκειμένου να διασφαλίζεται ποιοτική, καθαρή, σωστή και υγιεινή τροφή σε όλους.

Από το 2019, όλη αυτή η προσπάθεια συστηματοποιήθηκε για να προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους όλα τα μέσα εκμάθησης στην επιθυμητή γλώσσα και ανάλογα με τον επιλεγμένοι βαθμό εμβάθυνσης. Άρθρα και συνεντεύξεις, ιστορίες κοινοτήτων Slow Food και συμβουλές για μια δίαιτα φιλική για το κλίμα, αναλύσεις και έρευνες, video και διασκέψεις on line, podcast: ένα πλούσιο περιεχόμενο που είναι καρπός του ερευνητικού έργου σε ιταλικό και διεθνές επίπεδο και συμβολών του δικτύου από όλο τον κόσμο με τη συνεισφορά του διεθνούς κινήματος, χάρη στην υποστήριξη της Reale Mutua, Επίσημου Χορηγού του Slow Food Italia  (βλ. τμήμα Διατροφή και υγεία).

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ WWW.TERRAMADRESALONEDELGUSTO.COM

Από τις 30 Ιανουαρίου και για έναν ολόκληρο μήνα, μια ειδική πρωτοβουλία θα είναι αφιερωμένη στο θέμα Διατροφή και υγεία, πάντα με την υποστήριξη της Reale Mutua, στο πλαίσιο της πλατφόρμας Terra Madre Salone del Gusto με ονόματα όπως του David Quammen για την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις ζωονόσους, του Sandor Katz, παγκόσμιου γκουρού της ζύμωσης και της Αντωνίας Τριχοπούλου, για τη μεσογειακή δίαιτα και τη φυσική παραγωγή, με διασκέψεις και food talk. Ακολουθεί ένα μέρος του προγράμματος:

ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ
 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 11
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΕ IT, EN, FR, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΓΓΡΑΦΗ

Ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συμφωνούν όσον αφορά την αξία της μεσογειακής διατροφής. Στη βάση της διατροφικής πυραμίδας άφθονες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ψωμί και δημητριακά, μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης υπέρ των φυτικών και καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Αρκεί όμως ο γενικός όρος “ψωμί”; Όλα τα λάδια είναι ίδια; Ποιο να επιλέξω για να έχω όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία μου; Αρκεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η μέθοδος της καλλιέργειας και οι χημικές επεμβάσεις στο χωράφι; Τα υβρίδια έχουν τα ίδια θρεπτικά χαρακτηριστικά με τις αυτόχθονες ποικιλίες;

Σύμφωνα με το Slow Food, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την απλή έννοια της μεσογειακής δίαιτας και να ενδιαφερθούμε για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα. Κατ’ αρχάς, να ενδιαφερθούμε αν τα τρόφιμα είναι φυσικά, δηλαδή αν καλλιεργούνται ή εκτρέφονται με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, καλλιέργειες εκκίνησης, μικροοργανισμούς, χρωστικές, αντιοξειδωτικά και βιομηχανικές ζύμες.

Συμμετέχει: Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εισηγητές:

  • Angela Saba, κτηνοτρόφος και παραγωγός της Μονάδας Slow Food του τυριού Pecorino με νωπό γάλα της Maremma, Ιταλία.
  • Souhad Azennoud, καθηγήτρια αγροοικολογίας, ελαιοπαραγωγός, συντονίστρια της Μονάδας του μονόκοκκου σταριού του Rif και της Κοινότητας Slow Food Jballas pour la Biodiversité, Μαρόκο.
  • Yara El Ghalayini, ερευνήτρια, επαγγελματίας γευσιγνώστρια ελαιολάδου, μέλος της Κοινότητας Slow Food Women of Olive Oil in Jordan, Ιορδανία.

Συντονίστρια: Nina Wolff, Πρόεδρος του Slow Food Γερμανίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 18
ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΕ IT ΚΑΙ EN ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΓΓΡΑΦΗ

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον δεν μονοπώλησε ποτέ έως τώρα ένας μόνον πρωταγωνιστής: η πανδημία Covid-19 που αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη και βάζει σε σκληρή δοκιμασία την ψυχοσωματική, κοινωνική και οικονομική ευημερία όλης της ανθρωπότητας.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι καταστροφικές συνέπειές της για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού καταδεικνύουν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας και στις διατροφικές μας επιλογές που πλήττουν σκληρά την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη. Οι επιστήμονες, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζουν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένα από τα βασικά αίτια για την εμφάνιση και την εξάπλωση ασθενειών που μπορούν να μετατραπούν σε επιδημίες. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας έχει αποκτήσεις καίρια σημασία. Αντιπροσωπεύει τον μόνο τρόπο για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του πλανήτη μας και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Η προστασία και η προαγωγή της βιοποικιλότητας μπορούν να αποτελέσουν μια λύση για την καταπολέμηση του υποσιτισμού; Μπορεί να μας βοηθήσει η βιοποικιλότητα στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων; Ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η πολιτική στην ενίσχυση βιώσιμων διατροφικών συστημάτων;

Στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής, το Slow Food παρουσιάζει τις δικές του Θέσεις για τη διατροφή και την υγεία.

Τη διάσκεψη ανοίγει ο David Quammen, δημοσιογράφος, γεωργοεφαρμοστής και συγγραφέας του Spillover για τη σχέση ανάμεσα στην απώλεια της βιοποικιλότητας και τις ζωονόσους.

Συμμετέχουν:

  • Kathy Sykes, σύμβουλος της Aging Initiative στον US Environmental Protection Agency (EPA).
  • Lindy Sharpe, ερευνήτρια του Food Research Collaboration (FRC) του Centre for Food Policy at City στο University of London.
  • Heribert Hirt, Inst. Φυτικών Επιστημών, INRA Παρίσι, Γαλλία; Κέντρο Γεωργίας Ερήμου, KAUST, Σαουδική Αραβία και εργαστήρια Max Perutz, Πανεπιστήμιο. της Βιέννης, Αυστρία.

Συντονιστής: Andrea Pezzana, Διευθυντής ASL Città di Torino και επιστημονικός σύμβουλος για θέματα διατροφής και υγείας του Slow Food.

FOOD TALKS

(όλα τα Food Talk είναι διαθέσιμα στην αυθεντική γλώσσα με υπότιτλους).

Το πρόγραμμα Διατροφή και Υγεία του Terra Madre Salone del Gusto περιλαμβάνει επίσης το Food Talk της Jessica Fanzo, Ευεξία του πλανήτη και των ανθρώπων, που είναι διαθέσιμο σε αυτό το link.

ΑΥΓΑ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ LIGHT…: ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ FAKE NEWS ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πολλών αυγών κάνει κακό και ότι αρκεί να μην τρώμε πολλά αυγά για να μειώσουμε τη χοληστερίνη στο αίμα; Είναι αλήθεια ότι ο σολομός είναι η πανάκεια για τις υποθερμιδικές δίαιτες και εξαιρετική πηγή Ω3; Υπάρχουν εξίσου νόστιμες και βιώσιμες εναλλακτικές για το περιβάλλον που κάνουν καλό και στη δική μας υγεία;

Σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις απαντά η σειρά κινουμένων σχεδίων που παρήγαγε το δίκτυο Slow Food για να ξεσκεπάσει τα πιο γνωστά fake news σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία.

Αυγά, σολομός, γαλακτοκομικά, κρέας και τροφές light: μια γλώσσα απλή που συνοδεύεται από κινούμενα σχέδια και υπότιτλους για να εξηγήσουμε τι φτάνει πολύ συχνά στο πιάτο μας και πως, με λίγη περισσότερη προσοχή, μπορούμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές που κάνουν καλό στην υγεία, στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι μας!

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΕΝΑ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ!

Ποια είναι η καλύτερη επένδυση για άμεση απόλαυση που διασφαλίζει τη μελλοντική μας υγεία; Απλό! Το μυστικό για μια ποιοτική, καθαρή, σωστή και υγιεινή διατροφή είναι η εξισορρόπηση ποιοτικών τροφίμων στην εβδομαδιαία μας διατροφή, αφιερώνοντας λίγο χρόνο και λίγη προσοχή στα ψώνια και σε αυτό που κάνουμε στην κουζίνα. Η εφαρμογή είναι πιο εύκολη και από την περιγραφή του. Θα το βρείτε εδώ σε pdf!

 

For more information:

Terra Madre Salone del Gusto 2020 Press Office
Slow Food: [email protected] – Paola Nano, Gioia Baggio (+39 329 8321285)
City of Turin[email protected] – Luisa Cicero (+39 011 01121932)
Piedmont Region[email protected] – Donatella Actis (+39 011 4322549)

 

Terra Madre Salone del Gusto is the most important event dedicated to good, clean and fair food and small-scale agriculture in the world. It is organized by Slow Food, the City of Turin and the Region of Piedmont in cooperation with MIPAAF (the Italian Ministry of Agricultural, Food and Forestry Policies) and MATTM (the Italian Ministry for Environment, Land and Sea Protection). Terra Madre Salone del Gusto 2020 is made possible thanks to the support of businesses that believe in the projects. Among them, we’d like to thank our Platinum Partners: Pastificio Di Martino, Unicredit, Lavazza, Acqua S.Bernardo, Quality Beer Academy; our Gold Partners: Agugiaro&Figna, Astoria, BBBell. With the support of Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle fondazioni di origine bancaria del Piemonte. With the contribution of IFAD and the EU. In collaboration with SANA and Turismo Torino e Provincia.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter