Na predstojećim europskim izborima Slow Food zajednica u Istri provodi aktivnu kampanju za održivi prehrambeni sustav

14 Mai 2024 | Croatian

Obrazovne inicijative se organiziraju na didaktičkoj farmi u Vodnjanu

U sklopu posljednje Slow Food kampanje „Nahrani promjenu” (Feed The Change) – koja je bila usmjerena na isticanje važnosti prelaska na održivije prehrambene sustave na predstojećim europskim izborima – europski će građani biti konkretno uključeni u brojne događaje koji se organiziraju diljem Europske Unije. Ovi su događaju organizirani u suradnji s Good Food Good Farming (Dobra Hrana Dobar Uzgoj), savezom civilnih udruga koji provodi kampanje za održivu hranu i održivi uzgoj po cijeloj Europi. Savez je pokrenuo kampanju podizanja svijesti i mobiliziranja građanja u svakoj zemlji članici s ciljem da glasaju za progresivnu Europsku Uniju koja je u stanju reformirati agro-prehrambeni sustav.

Slow Food Zajednica za očuvanje agro-prehrambenog nasljeđa u Istri s ponosom najavljue niz obrazovnih aktivnosti koje su usmjerene na promociju održivih prehrambenih sustava i očuvanje kulturne baštine. Tijekom svibnja 2024. godine Zajednica će ugostiti nekoliko događaja na didaktičkoj farmi koja se nalazi u osnovnoj školi u Vodnjanu.

Ove su aktivnosti osmišljene za obitelji i uključuju predavanja o vrtlarstvu i uzgoju životinja, akcije sadnje i distribucije sjemena, satove kuhanja s lokalnim proizvođačima i debate o utjecaju EU politika na prehrambene sustave. Osim toga sudionici će naučiti kako da svojim glasom na nastupajućim EU izborima zagovaraju dobru, čistu i pravičnu hranu.

Ilenia Lalić, članica Slow Food zajednice u Istri, ovako je komentirala inicijativu:

„Moramo se uključiti u raspravu i mobilizirati građane za Europsku Uniju koja favorizira održive prehrambene prakse za buduće generacije. Obrazujući se i zagovarajući promjenu, možemo osigurati zdraviji i pravičniji prehrambeni sustav za sve. Svi bi, a ne samo imućni, trebali imati pristup zdravijoj hrani. Održivom proizvodnju hrane čuvamo okoliš za buduće generacije. Moramo shvatiti kako da pametno iskoristimo vlastita prava na predstojećim izborima kako bismo osigurali zdravlje i blagostanje nas i naše djece”.

Obrazovni materijali koji se bave čistom, dobrom i pravičnom hranu, s posebnim naglaskom na EU izborima, bit će podijeljeni građanima za vrijeme ovih aktivnosti.

Na skorim europskim izborima Slow Food se odlučio postaviti održivu hranu i poljoprivredu u središte političke rasprave. Hrana nije samo sredstvo preživljavanja, već i stup oslonac društva koji ima utjecaj na zdravlje, okoliš, ekonomiju i društvenu jednakost.

Kroz inicijativu „Nahrani promjenu” Slow Food nastoji podignuti svijest o važnosti europskih poljoprivrednih politika i politika hrane te zagovarati politike koje promoviraju održive prehrambene sustave, podržavaju lokalne poljoprivrednike i osiguravaju pristup zdravoj i nutritivno bogatoj hrani svim Europljanima. Vjerujemo da postavljanjem hrane na vrh europske agende možemo stvoriti snažnu, ujednačenu i održivu budućnost za Europu.

U središtu naše kampanje nalazi se Manifest napisan za nadolazeće europske izbore, u kojem je određeno pet političkih prioriteta koji se odnose na velike izazove s kojima se suočava naš prehrambeni sustav i okoliš. Ovi prioriteti poslužit će kao okvir za naše zagovaračke napore i angažman kreatora politika, ali i kao vodič za europske građane na dan izbora.

U nastupajućim tjednima organizirat ćemo, u suradnji s Good Lobby-em, webinar (28. svibnja) o važnosti europskih izbora za budućnost hrane. Također ćemo uključiti političke dionike kako bismo osnažili našu poruku i mobilizirali potporu za smisaonu promjenu. Osim toga, Slow Food mreža će organizirati lokalne inicijative diljem Europe kako bi daljnje promovirala ciljeve naše kampanje na lokalnoj razini.

Hajdemo zajedno učiniti hranu vrhunskim prioritetom u Europskoj Uniji i stvoriti budućnost u kojoj će svi imati pristup dobroj, listoj i pravičnoj hrani!

Za više informacija o našoj kampanji i tome kako se u nju uključiti, molimo posjetite našu internetsku stranicu: https://feedthechange.slowfood.com/

 

Tko: Slow Food zajednica za očuvanje agro-prehrambenog nasljeđu u Istri;

Što: Organiziranje obrazovnih aktivnosti na Didaktičkoj farmi u osnovnoj školi u Vodnjanu. Aktivnosti, osmišljene za djecu i obitelji, uključit će:

– Tečajeve vrtlarstva i brige o životinjama;

– Akcije sadnje i distribucije sjemena;

– Satove kuhanja;

– Razgovore o utjecaju europskih politika na prehrambeni sustav te načinima na koji našim glasovima na izborima možemo zagovarati dobar, čist i pravičan prehrambeni sustav. Za vrijeme gorenavedenih aktivnosti dijelit će se obrazovni materijali o dobrom, čistom i pravičnom prehrambenom sustavu, s posebnim fokusom na europskim izborima.

Kada: tijekom svibnja 2024. (točni datumi bit će objavljeni na Facebook stranici (https://www.facebook.com/ISTRIANdeDignan)

Gdje:  Didaktička farma u osnovnoj školi u Vodnjanu, Žuka 6, Istra.

 

Changer le monde grâce à la nourriture

Découvrez comment vous pouvez restaurer les écosystèmes, les communautés et votre propre santé grâce à notre boîte à outils RegenerAction.

Veuillez activer JavaScript dans votre navigateur pour remplir ce formulaire.
Nom
Privacy Policy
Newsletter