« Food on Film »: kako edukacija oblikuje budućnost našeg prehrambenog sistema

27 Mai 2024 | Serbian

Slow Food svojim novim međunarodnim projektom stavlja edukaciju u središte

U eri koju su obilježili neviđeni ekološki izazovi, globalni programi su stavili u prvi plan ulogu kulture u rješavanju klimatske krize. Kako je navedeno u izvještaju kulturnog forum « World Cities Culture Forum » za 2019. godinu, kultura nije samo odraz društvenih normi, već je i moćno sredstvo za provokacije i promjene. Osporavanjem postojećih paradigmi and oblikovanjem kolektivnih vrijednosti, kultura ima moć da podstakne zajednice i pokrene rješavanje bitnih pitanja kao što su klimatske promjene.

Centralni gave ovog kulturnog pejzaža je filmski medij, koji posjeduje jedinstvenu sposobnost za osvajanje srca i umova kroz imerzivno pripovijedanje. Filmovi su dugo bili neka vrsta prozora u ljudsko iskustvo i nude publici jaku vezu s različitim perspektivama i narativima. U kontekstu ekološke održivosti, bioskop je postao moćan alat za podizanje svijesti, podsticanje empatije i katalizovanje društvenih promjena.

Project « Food on Film »

Project « Food on Film » will be available at the « Hungry Mind » festival in Pollensa, Italy and scheduled for 2026. Ovaj projekat predstavlja vezu kulture, obrazovanja i podrške zaštite životne sredine, uz prepoznavanje transformativnog potencijala filma kao sredstva za rješavanje izazova održivosti kada je u pitanju hrana. Koristeći emotivnu moć pripovijedanja, projekat nastoji da uključi publiku u dijalog o kompleksnim odnosima između hrane, životne sredine i društva. Kroz spoj filmskih iskustava i edukativnih inicijativa, project « Food on Film » ima za cilj da razvije dublje razumijevanje složene dynamike koja oblikuje naše prehrambene systeme i njihov uticaj na planetu. „Lansiranje projekta na festivalu « Hungry Mind » za nas ima vema važno značenje », rekla je Eleonora Lano , direktorka obrazovnog sektora iz Slow Food-a. gu koju obrazovanje ima u oblikovanju mladih studenata koji predstavljaju našu budućnost i new svjetliju budućnost naše Osim toga, udruženje Slow Food Italija je takođe nedavno podnijelo peticiju za uvođenje edukacije o hrani u škole, što se savršeno slaže s ciljevima projekta « Food on Film »”.

Projekat « Food on Film » does not have innovative information about any information about the public, in a positive way. U osnovi je digitalna platforma sa 200 filmova o životnoj sredini , izrađena na postojećoj bazi podataka Cinemambiente i dostupna srednjim školama u pet zemalja Evropske unije, koja pruža raznovrstan izbor filmova o životnoj sredini. Preko ove platforme učenici će imati pristup sveobuhvatnom obrazovanju i moći će da koriste različit alat u vezi s temama koje se takođe bave ključnim pitanjima udruženja Slow Food; Na ovaj način će učenici moći da učestvuju u raznim aktivnostima. U okviru navedenog, u posebnom katalogu biće dostupni dokumentarni filmovi na italijanskom, engleskom, francuskom, njemačkom i crnogorskom jeziku, čiji je cilj podizanje svijesti kod mlađih generacija o izazovima vezanim za životnu i hranu. Pored projekcija u učionici, učenici će učestvovati iu interaktivnim and imerzivnim aktivnostima u saradnji s udruženjem Slow Food, uključujući edukativnu « Live Action Role-Play » (LARP) igru ​​i produkciju kratkometražih filmova. Ove innovativne methode ne samo da podstiču aktivno angažovanje učenika, već ih uče i praktičnim vještinama da na efikasan način saopšte izazove prehrambenog system. Projekat isto tako uključuje i evropski konkurs za scenario u školama koje učestvuju u projektima prve godine, tako da učenici na ovaj način mogu izraziti sopstvenu kreativnost i mogu da se, kroz filmsko stvaralaštvo, angažuju na temama vezanim za hranu.

Škole koje pobijede imaće priliku da učestvuju u filmskim radionicama s festivalom Mobile Film Festival and tako će doprinijeti formmiranju globalne zajednice mladih filmskih aktivista.

„Prvi protagonisti ovog projekta biće učenici, njihova kreativnost, otvoreni um i sposobnost da svjesno koriste nove tehnologije“, dodaje Lano. U prvoj godini projekta, najmanje 100 razreda iz evropskih škola pristupiće širokom filmskom katalogu udruženja Cinemambiente and imaće priliku da ga analiziraju and sami kreiraju kratke video zapise. „Učenici će imati jedinstvenu priliku da nauče tehničke detalje o filmu i istraže nove aktivnosti kao što je LARP, što je skraćenica od « Live Action Role-Play », aktivnost u obliku igre koja dolazi iz pozorišta gdje igrači oli čavaju likove or okviru simuliranih scenarija. Na ovaj način će steći osnovne vještine koje će biti dodate njihovim biografijama.”

Project « Food on Film » omogući će prekograničnu saradnju udruženja Slow Food sa 5 evropskih filmkih festivala o životnoj sredini , koji se međusobno dopunjuju jureativnim i tehničkim vještinama. Ovo raznoliko partnerstvo odražava multidisciplinarni pristup projekta koji kombinuje zabavu i aktivizam kroz obrazovne and kreativne aktivnosti u školama i na filmskim festivalima o životnoj sredini, koji su otvoreni za javnost. Projekat još jednom potvrđuje bitnost filmova i hrane kao razmjene i društvene aggregation and work to posebno in the mlađe generacije, a glavni cilj je da približi ove generacije pitanjima vezanim za životnu sredinu i podstakne odlazak u .

Prva četiri festivala su Cinemambiente Environmental Film Festival u Italiji , Innsbruck Nature Film Festival u Austriji, Interfilm Festival u Njemačkoj, Green Montenegro International Film Fest , na kojima će biti prikazano nekoliko filomova iz kataloga « Food on Film » tokom godišnjih izdanja ovih festivala. Projekcije će biti praćene posebnim događajima kao što su debate, degustacije, susreti s proizvođačima hrane, kuvarima i poljoprivrednicima. Ovo je peti « Mobile Film Festival », koji se fokusira na edukativne aktivnosti i filmske radionice.

Više or festivalima

Cinemambiente udruženje nastalo im 1998  je da predstavi najbolje filmove o životnoj sredini na međunarodnom nivou and doprinese promotion ekološke kulture; danas je glavna manifestacija zelene kinematografije u Italiji i jedan od najvažnijih filmskih festivala na međunarodnoj sceni.

Mobile Film Festival is scheduled for 18 days, but there are no other film festivals in the world or on the phone. Njegov cilj je da otkrije i podrži mlade talentvane filmske stvaraoce iz cijelog svijeta. Festival promoviše jedinstveni format « 1 mobilni telefon, 1 minute i 1 film i potpuno je digitalan. vovao na konferencijama o klimatskim promjenama COP21, COP25 i COP26 kroz dio Festivala posvijećenom sljedećim temama „Djeluj na klimatske promjene“, „Djeluj odmah na klimatske promjene“ i „Pomirenje s prirodom“.

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival čija je glavna tema zaštita životne sredine. Cilj ovog festivala je razvijanje i podizanje svijesti o potrebi zaštite životne sredine kroz umjetnički impuls y unapređenje znanja i svijesti o ecologiji kroz svijest o globalnim trendsovima kojima Crna Gora teži. To je, dakle, važan korak naprijed na ovom putu.

Innsbruck Nature Film Festival (INFF) je jedini filmski festival u Austriji koji se fokusira na prirodu i životnu sredinu i koji je 2023. godine proslavio 22 godine postojanja. Kao međunarodni filmski festival o zaštiti životne sredine usred Alpa, INFF posebnu pažnju posvjećuje evropskom umrežavanju i vrijednostima u smislu Evropskog zelenog dogovora.

Interfilm Festival- International Short Film Festival Berlin osnovan je 1982. godine u skvotovima Kreuzberga, a stigao je do svog 39. izdanja; u pitanju je najstariji i najveći festival kratkometražnog filma u Berlinu i toliko je postao uticajan tokom četiri decenije da svake godine privuče u bioskope međunarodne filmske stvaraoce i domaće ljubitelje filma. Festival, koji je kandidovan za Oskara, odavno je poznat i van nemačkih i evropskih granica.

Svi partnerski festivali projekta ostvarili su već prethodne saradnje, jer su svi dio Green Film Network-a, međunarodne organization velikih godišnjih film festivala koji se fokusiraju na pitanja životne sredine, koordiniraju događaje festivala članova, promovišu and distribuaju širom svijeta i podstiču inicijative i projekte za podizanje ekološke svijesti. Slow Food, Cinemambiente i Mobile Film Festival već su ostvarili uspješnu saradnju u okviru projekta koji finansira Evropska Unija „CINE – Cinema communities for Innovation, Networking and Environment“.

Projekat vode Slow Food, Cinemambiente, CEZAM, Innsbruck Nature Film Festival and Mobilevent. Sufinansiran je od strane Evropske unije, Creative Europe MEDIA, uz doprinos Fondacije CRC.

 Niže je naveden izbor kratkometražnih filmova iz kataloga « Food on Film » na kojima će zasnivati ​​aktivnosti škola.

Oceans, the Mystère plastice

Author: Vincent Perazio

Francuska 2016., 53′

Samo 1% plastike koja pluta u okeanima biva izbačena na plaže ili je zarobljena u arktičkom ledu. O preostalih 99%, odnosno prema procjenama stotine hiljada tona, još uvijek jako malo znamo. U pitanju je neka vrsta crne rupe koja otkriva ekološku tragediju. Neighboring plastike nikada neće potpuno nestati, već se jednostavno scrapada na sve sitnije toksične čestice nevidljive ljudskim okom i tako stvara novi ekosistem: plastisferu. Hitno je potrebno da se istraži ovaj fenomen i njegove posljedice: gdje ove čestice završe? Da li ih organizmi gutaju ili su zakopane ispod okeanskog dna? I kakav je njihov potencijalni uticaj na lanac ishrane?

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=DoAJ1tTCA0A

First We Eat

Author: Suzanne Crocker

Kanada 2020., 101′

Is this a normal time for 300 km from Arktičkog kruga više ne dobija namirnice iz supermarketa? Ovo je priča o Suzanni Crocker koja, uprkos skepticizmu svoje djece tinejdžerskog uzrasta i neodlučnosti muža i uprkos vema niskim temperaturema Jukona i sličnim problemima, uspijeva da ostvari svoj plan da prehrani porodicu samo onim što se može uloviti, ecati, odgajiti and ubrati. No radikalni izbor de ella izražava njenu odlučnost da otkrije new horizon za budućnost i istraži modele životnog stila koji su presali da se koriste. Ovaj eksperiment jedne porodice obuhvata cijelu zajednicu and tako pruža priliku za ponovno otkrivanje istorije i identiteta domorodačkog stanovništva.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=1LmBY915KNQ

Soyalism

Author: Enrico Parenti, Stefano Liberti

Italija 2018., 70′

U širokoj perspektivi klimatskih promjena, u filmu je riječ o putovanju od Kine do Brazila, Sjedinjenih Država i Mozambika po tragovima industrijske proizvodnje svinjskog table i soje. Novo „zeleno zlato“ koje se gaji u krčenim šumama kao što je amazonska, šalje se dalje na intenzivne farme svinja širom svijeta. U pitanju je veliki biznis u rukama nekolicine moćnika. Koncentracija moći koja vodi sve neodrživiji ekonomski model, processes koji narušava socijalni i ekološki balans planete, uništava čitave ekosisteme and navodi male stočare da napuste posao.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=mK_6d12C2BQ

To Raise and Rise

Author: Oliver Dickinson

Francuska 2019., 88′

Industrijalizacija i profitabilnost pretvorili su neighbor francuskog stočarstva u prenatrpane štale i okrutne prakse. Srećom, Laure, Nicolas, Annabelle i druge kolege stočari izabrali su drugi put, tako što su imali više poštovanja prema svojim životinjama. Svi napori su nagrađeni sjajnim odnosom koji stočari izgrađuju sa svojim životinjama, kao neophodnu i duboku povezanost s njima. Dokumentarac dirljivo svjedoči o posvijećenosti zahvaljujući kojoj je moguće sprovesti promjene u korist održivog modela proizvodnje.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=FRKVMk-UOnc

Food for Profit

Author: Giulia Innocenzi and Pablo D’Ambrosi

« Food for Profit » is not intended for use and does not require any industrial, legal or political purposes.

U pitanju su milijarde evra koje Evropa izdvaja za intenzivne stočarske farme, koje maltretiraju životinje, zagađuju životnu sredinu i predstavljaju opasnost za buduće pandemije. Dokumentarni film Giulije Innocenzi i Pabla D’Ambrosija koji je prikazan u bioskopima krajem februara s potpuno nezavisnom produkcijom i distribucijom, postao je filmski slučaj. Nakon premijere u Evropskom parliament i nekoliko prezentacija na institutionalnim mjestima, od italijanskog parlamenta do regionalnih savjeta, film « Food for Profit » pokrenuo je pravu političku debatu oko evropskih subvencija namijenjenim intenzivnim stočarskim pharmama i bliskosti nekih politi čara s mesnom industrijom. U Briselu je po prvi put lobbyist uspio da snimi svoje razgovore s postlanicima Evropskog parlamenta skrivenom kamerom koju je imao kod sebe u Evropskom parlamentu.

Kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=sZs7nDjMc0c

L’Empire de l’or rouge (Carstvo crvenog zlata)

Author: Jean-Baptiste Malet, Xavier Deleu

Francuska 2017., 55′

Na osnovu istoimene knjige autor JB Maleta, u filmu je istražena istorija parajza i njegova industrijska proizvodnja, model masovne proizvodnje s kraja 19. vijeka koji je najavio koncept globalizovane ekonomije. Danas je parajz međunarodni proizvod koji se isporučuje iz jedne u drugu zemlju u ogromnim buradima pre nego što se preradi kao osnovni sastojak svakodnevne ishrane. Gdje, kako i ko gaji i bere parajz? Glavni proizvođači parajza su Italija, Kina i Afrika gdje se ogromna zarada može steći iskorišćavanjem radnika, organizovanim kriminalom i degradacijom životne sredine.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=vSYL-pqAq5E

10 Billion – What’s on Your Plate?

Author: Valentin Thurn

Njemačka 2015., 103′

Do 2050. godine svjetska populacija će porasti na deset milijardi. Usred žestoke rasprave o bezbjednosti hrane dolazi ovaj opširan i analitički osvrt na ogroman spektar globalne proizvodnje i distribucije hrane… od vještačkog table, insekata, industrijske poljoprivrede do trendovske proizvodnje hrane za sopstvene potrebe. Valentin Thurn traži rješenja širom svijeta i prezentuje innovacije i vizije za našu budućnost. U filmu je riječ održivim i blagim metodama za proizvodnju hrane. We need to understand how to understand it.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=DJAzs3GaHYE

Just Eat It – A Food Waste Story

Author: Grant Baldwin

Kanada 2014., 75′

U Americi se baca skoro polovina proizvedene hrane. Još gore je to što 10% stanovništva nije u stanju da zadovolji svoje dnevne nutritivne potrebe. Može li se živjeti od hrane koju je bacio sistem koji se zasniva na rasipanju? Upravo to su Jen Rustemeyer and Grant Baldwin namjeravali da dokažu šestomjesečnim eksperimentom u kojem su zaradili nekoliko funti, a uštedjeli oko 20,000 američkih dollars tako što su prikupili proizvode kojima se bližio rok trajanja ili proizvode kojima je is tekao rok trajanja, kao i oštećene ili pogrešno označene proizvode.

kratkometražni film: https://www.youtube.com/watch?v=zkASAZGIuu0

Changer le monde grâce à la nourriture

Découvrez comment vous pouvez restaurer les écosystèmes, les communautés et votre propre santé grâce à notre boîte à outils RegenerAction.

Veuillez activer JavaScript dans votre navigateur pour remplir ce formulaire.
Nom
Privacy Policy
Newsletter