Dekoloniseren van uw voedsel: Slow Food Indigenous Peoples-netwerkcampagne tegen verlies van biodiversiteit

08 Août 2023 | German

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Inheemse Volken van de Wereld 2023, gevierd op 9 augustus, lanceert the Slow Food Indigenous Peoples-netwerk een wereldwijde campagne om inheemse gemeenschappen te ondersteunen bij het behoud van hun voedselerfgoed voor onze gemeenschappelijke toekomst.

De gemeenschappen van inheemse volkeren beschermen een buitengewone verscheidenheid aan planten- en diersoorten, evenals traditionele kennis, voedsel en talen die met uitsterven worden bedreigd. Kijkend naar de toekomst van deze gemeenschappen, volgt de Dekolonisser uw Voedselcampagne perfect het hoofdthema van de Internationale Dag van dit jaar, namelijk Inheemse Jeugd als Vertegenwoordigers van Verandering voor Zelfbeslissing. “Historisch gezien zijn onze capaciteiten, vaardigheden en kennis die we bijdragen aan de voedselsystemen van de wereld als inheemse vrouwen en jongeren onzichtbaar gemaakt. Jongeren wordt vaak verteld dat ze niet echt weten dat ze onervaren zijn, dat ze moeten wachten om ouder te zijn om hun mening te kunnen uiten; maar degenen die dit zeggen, vergeten dat de jeugd een bron van energie is, van dromen, van nieuwe vaardigheden en vaardigheden. Als wij als jongeren ook met respect en waardigheid naar onze ouderen luisteren, kunnen we samen duizenden prachtige projecten creëren met oplossingen voor klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, omdat we elkaar aanvullen”, zegt Dalì Nolasco Cruz< /span>, Nahua-vrouw en lid van de Slow Food International Board.

De kolonisatie van inheems voedsel

Tachtig procent van de biodiversiteit wordt beschermd door inheemse volkeren. Deze gemeenschappen zijn ook de bewaarders van traditionele kennis en voedsel. Hun levensonderhoud wordt echter bedreigd door landroof, schendingen van de rechten van inheemse volkeren, klimaatverandering en niet-duurzame landbouwpraktijken. Naast deze zichtbare oorzaken, is er een minder opvallende kolonisatie door voedsel. Enerzijds proberen bedrijven inheemse kennis en voedsel te extraheren zonder toestemming, erkenning of voordeel voor de gemeenschappen die ze samen creëren, en aan de andere kant vervangt de toenemende dominantie van industriële en geglobaliseerde voedingsmiddelen lokale traditionele. Massamedia en overheidsbeleid bevorderen de consumptie en productie van deze voedingsmiddelen, wat leidt tot voedselonzekerheid, homogenisering van diëten en verlies van smaken, kennis, voedselvieringen, lokale economieën, en voedselidentiteiten, met name van invloed op inheemse jongeren.

Inheemse en traditionele voedingsmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van honger en ondervoeding en het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten. Ze creëren diëten en praktijken van biodiverse, wat bijdraagt ​​aan een gezond leven. Ze behouden local ecosystems in milieubronnen die kunnen beschermen tegen tekorten aan micronutriënten. Tegenwoordig wordt dit model geconfronteerd met aanzienlijke concurrentie als gevolg van de bewerkte voedingsmiddelen van de agrovoedingsindustrie en het toenemende gebruik van GGO’s. Door de markt met deze productsen te overspoelen, is de eetgewoonten aanzienlijk veranderd, waarvan kort daarna de schadelijke effecten op de gezondheid van de bevolking te zien waren.

« Ons voedsel verbindt ons met onze gemeenschappen, met Moeder Aarde en onze voorouders”, zegt Dalì Nolasco Cruz – “het is onze cultuur, once kennis, ons leven: once identiteit. Om deze redenen is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat het voedsel van inheemse volkeren wordt gerespecteerd, beschermd en gevierd als een integral onderdeel van het wereldwijde culinary landschap. Met dekolonisatie van uw voedselcampagne tracht het Slow Food Indigenous Peoples-netwerk het bewustzijn te vergroten van de voortdurende inspanningen om het voedsel van inheemse volkeren tegen uitsterven te beschermen, en nodigt iedereen uit om de inheemse oorsprong van alledaags voedsel te ontdekken en de landen in gemeenschappen te ontdekken waar ze nog steeds worden geproduceerd. »

Een kings go bewustzijn over continent

Slow Food presenteert een ideale wereldtournee van  enkele inheemse voedingsmiddelen die worden benadrukt door het Slow Food Indigenous Peoples-netwerk, dat 86 landen en meer dan 370 gemeenschappen omvat.

Het Slow Food Indigenous Peoples-netwerk in Mexico zal het meest actief deelnemen, na de recente lancering van een nationale campaign waarin inheemse gemeenschappen wordsen gevraagd om lokale voedingsmiddelen te benadrukken die ze willen dekoloniseren . Hetzelfde geldt voor Slow Food Uganda, die zijn My Food My Identity– campaign https://slowfooduganda.org/slow-food-uganda-launches-my-food-my-identity-campaign/  presenteerde om de lokale bevolking bewust te maken van inheemse voedingsmiddelen die krachtige alternatieven kunnen zijn om voedselsoevereiniteit en waardevolle steun in de strijd tegen klimaatverandering te waarborgen.

From Slow Food Cook’s Alliance: Taiwan Indigenous People is onlangs gelanceerd in Taiwan. Naast het verdedigen van lokale biodiversiteit en products, zullen de eerste (MEER DAN) 17 inheemse koks die de Alliantie hebben opgericht, de schijnwerpers op inheemse tradities en ingrediënten richten. See info: https://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-alleanza/taiwan-en/

In Europe nomineeproducing order of Slow Food Sapmi Reindeer Gurpi Presidium of

Gurpi, soort gezouten rendiervlees dat speciaal is voor de Sámi, een inheems nomadisch hoedervolk dat in de bergen in Noord-Zweden woont, aan de grens met Noorwegen, Finland en Rusland.

Iedereen kan betrokken raken bij de campagne en meer leren over inheemse voedingsmiddelen en gemeenschappen en het belang van het dekoloniseren van onze voedselsystemen en denkwijzen. Het is essential om te pleiten voor beleidswijzigingen die de biodiversiteit beschermen en de rechten en bijdragen van inheemse volkeren erkennen, is een andere manier om een ​​verschil te maken. See: https://www.slowfood.com/our-network/indigenous/decolonize-your-food/

Op de Internationale Dag van de Inheemse Volken van de Wereld 2023: Op 23 december 1994 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in haar resolution 49/214 dat de Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld elk jaar op 9 augustus wordt gehouden. De datum is de eerste bijeenkomst in 1982 van de VN-werkgroep inheemse bevolkingsgroepen. https://social.desa.un.org/issues/indigenous-peoples/events/international-day-of-the-worlds-indigenous-peoples-2023

See over the Slow Food Indigenous People-netwerk: https://www.slowfood.com/our-network/indigenous/

 

 

IFAD en Slow Food delen een visie op kleinschalige landbouw als een cruciale bron van inkomsten en voeding voor plattelandsgemeenschappen en als motor voor economische groei op het platteland. Sinds 2009 heeft de samenwerking tussen IFAD en Slow Food bijgedragen aan innovatieve basisprojecten die local waardeketens voor traditionele voedingsmiddelen verbeteren, evenals de ontwikkeling van een netwerk van inheemse volkeren met duizenden mensen in 86 landen. Momenteel voert dit partnerschap een nieuw project uit om de transformatie van het voedselsysteem te bevorderen door de centrale rol van agro-eclogische voedselsystemen en de onschatbare kennis van inheemse volkeren in Azië te bevorderen, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en de regio’ s Azië in Stille Ocean.

Changer le monde grâce à la nourriture

Découvrez comment vous pouvez restaurer les écosystèmes, les communautés et votre propre santé grâce à notre boîte à outils RegenerAction.

Veuillez activer JavaScript dans votre navigateur pour remplir ce formulaire.
Nom
Privacy Policy
Newsletter