Pokretanje nove kampanje tvrtke SLOW FOOD: „Nahranite promjene” stavlja hranu na vrh agende EU-a za europske izbore

16 Abr 2024 | Croatian

Tvrtka Slow Food s oduševljenjem najavljuje pokretanje svoje najnovije kampanje, „Nahranite promjene”, https://feedthechange.slowfood.com/ usmjerena je na naglašavanje važnosti prijelaza na održive prehrambene sustave na ovim europskim izborima, istodobno potičući građane EU-a  da svojim glasom to omoguće.

 

Budući da su europski izbori pred vratima tvrtka Slow Food predano se trudi osigurati da održiva hrana i poljoprivreda zauzmu središnje mjesto u političkom diskursu. Hrana nije samo održavanje na životu, ona je temeljni stup našeg društva koji utječe na naše zdravlje, okoliš, gospodarstvo i društvenu jednakost.

Posljednjih mjeseci nedavne odluke unutar EU politika ukazuju na obeshrabrujuću nebrigu za probleme okoliša i za dugoročnu održivost naših prehrambenih sustava. Revizija Zajedničke poljoprivredne politike koja je u tijeku dovodi do napuštanja svih njenih ambicija u svezi okoliša, ostavljajući europsku poljoprivredu ranjivom na sve gore utjecaje klimatskih promjena i gubitak bioraznolikosti, dodatno ugrožavajući živote poljoprivrednika i zdravlje našeg planeta. To pokazuje da je više nego ikada vrijeme da se založimo za konkretne politike koje podupiru prijelaz na održive i poštene prehrambene sustave u EU.

Marta Messa, Glavni tajnik tvrtke Slow Food, navodi: „Hrana je snaga za pozitivne promjene o čemu svjedoči naša globalna mreža. U Europi želimo osigurati da hrana i prehrambeni sustavi budu visoko na dnevnom redu EU sljedećeg Europskog parlamenta i Komisije: hrana utječe na sve aspekte održivosti koji se zauzvrat ostvaruju putem hrane. Bilo da govorimo o siromaštvu, jednakosti spolova ili klimatskim mjerama na primjer, hrana je ključna za rješavanje i tih pitanja.”

Kampanjom „Nahranite promjene” nastojimo podići svijest o važnosti politike EU-a za hranu i poljoprivredu te zagovarati politike koje promiču održive prehrambene sustave, podržavaju lokalne poljoprivrednike i osiguravaju pristup zdravoj hrani i hranjivim namirnicama za sve Europljane. Vjerujemo da stavljanjem hrane na vrh agende EU-a možemo stvoriti otporniju, pravedniju i održiviju budućnost za Europu.

U srži naše kampanje nalazi se Manifest izrađen za sljedeće EU izbore u kojemu ističemo pet ključnih političkih prioriteta za rješavanje gorućih izazova s kojima se suočavaju naši prehrambeni sustavi i okoliš. Ovi prioriteti služit će kao okvir za naše napore u zagovaranju i suradnju s kreatorima politika, kao i vodič za građane EU-a na dan glasovanja.

U narednim tjednima organizirat ćemo webinar (28. svibnja) o važnosti EU izbora za budućnost hrane, u suradnji s organizacijom Good Lobby. Surađivat ćemo i s političkim dionicima kako bismo naglasili i pojačali svoju poruku i mobilizirali podršku za značajne promjene. Osim toga, mreža tvrtke Slow Food predvodit će lokalne inicijative diljem Europe kako bi se dodatno promovirali ciljevi vaše kampanje na lokalnoj razini.

  • S jedne strane, kao dio paneuropske kampanje tvrtke Good Food Good Farming #VoteFutureEU, naša će mreža će organizirati konferencije, debate, posjete farmama i još mnogo toga, u različitim zemljama EU kako bi podigla svijest o prednostima održivih poljoprivredno-prehrambenih sustava i važnosti glasovanja za kandidate za EU koji ih podržavaju.
  • S druge strane, tvrtka Slow Food Germany  i Slow Food Italy vodit će kampanju o (često podcijenjenom) utjecaju trgovinske politike na europski prehrambeni sustav, a točnije o potrebi uvođenja zrcalnih mjera i klauzula u sve trgovinske sporazume EU-a za poljoprivredno-prehrambene proizvode. Obje udruge tvrtke Slow Food sastavile su izvješća kako bi rasvijetlile razlike između proizvoda iz EU-a i onih koji nisu iz EU-a kroz analizu ključnih prehrambenih proizvoda koji prevladavaju u njihovim regijama: govedina, soja, riža i jabuke.

„Pozivamo pojedince, organizacije i kreatore politike da nam se pridruže u ovom važnom nastojanju da bismo na europskim izborima dali prednost dobroj, kvalitetnoj hrani proizvedenoj pridržavanjem održivih načela proizvodnje i kako bismo potaknuli građane EU da izađu na izbore”, zaključuje gđa. Messa.

Učinimo zajedno hranu glavnim prioritetom u Europskoj uniji i radimo na stvaranju budućnosti u kojoj svatko ima pristup dobroj, kvalitetnoj hrani proizvedenoj pridržavanjem održivih načela proizvodnje.

Za više informacija o našoj kampanji i načinu na koji se možete uključiti, posjetite našu tome namijenjenu web-stranicu. https://feedthechange.slowfood.com/

 

Cambiar el mundo a través de la comida

Aprenda cómo puede restaurar ecosistemas, comunidades y su propia salud con nuestro kit de herramientas RegeneraAction.

Por favor, activa JavaScript en tu navegador para completar este formulario.
Nombre
Privacy Policy
Newsletter